Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Dags för högre hus i Uddevalla

Elving Andersson (C): Öka tillgängligheten och förtäta stadsbebyggelsen i Uddevalla

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Den dominerande flerfamiljshusbebyggelsen i Uddevalla tätort och även i Ljungskile består av hus med 3-4 våningar. I väldigt många av dessa fastigheter saknas hiss, vilket minskar tillgängligheten. Många äldre som bor i dessa fastigheter får stora svårigheter när man behöver hjälpmedel, som till exempel rullator, för att klara sin vardag.

Även för andra grupper är avsaknad av hiss besvärligt. Det kan exempelvis, gälla småbarnsfamiljer med barnvagn.

Att fler fastigheter får hiss är angeläget och ökar tillgängligheten i boendet, vilket i sin tur medverkar till att fler äldre kan bo kvar hemma längre.

Det är mycket kostsamt att installera hiss i befintliga fastigheter och inga bidrag finns till denna typ av investeringar. Ett sätt att skapa ekonomiska förutsättningar för att installera hiss är att bygga på befintliga fastigheter med en eller två våningar.

En sådan utveckling ger också en positiv förtätning och ger fler bostäder utan att behöva göra tunga investeringar i infrastruktur i form av gator, v-a och liknande.

Skall detta komma till stånd krävs ett aktivt samarbete och en god dialog mellan kommunen och fastighetsägarna, för att enkelt kunna lösa planfrågor och liknande.

Uddevalla kommun bör därför omgående ta initiativ till en omfattande dialog med fastighetsägarna i centrala Uddevalla och Ljungskile i syfte att gemensamt öka tillgängligheten i boendet och förtäta genom att bygga på ytterligare våningar på befintliga fastigheter, där så är möjligt

Elving Andersson (C)

Bygg på höjden. Debattören tycker att det kan byggas högre i Uddevalla.