Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Här kan det finnas plats för fler.  Bild: Olof Ohlsson
Här kan det finnas plats för fler. Bild: Olof Ohlsson

Dags för vånings­sängar i fängelserna

Om inte dömda brottslingar klarar av att dela rum, hur ska dom då klara av att anpassas i samhället igen?

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Trots att vi dagligen får höra om skjutningar, rån och misshandel så vidtas inga åtgärder utan det är bara en massa tomt prat. Politiker oavsett parti uttalar sig gärna om att antalet poliser måste bli fler.

Lösningen är inte bara fler poliser. Idag tycks det vara mer regel än undantag att det utredningsarbete polisen gör inte räcker till fällande dom eller ens till åtal. Detta gör att risken att åka fast är liten och detta utnyttjas båda av inhemska och utländska ligor som nästan kan härja fritt i landet. Om det ändå mot förmodan skulle bli en fällande dom blir straffet oftast längst ner på straffskalan eller därunder. I detta land älskar man straffrabatter. Det är ju så fullt i våra fängelser så det tycks nästan finnas en ovilja att döma till fängelse.

På våra sjukhus ligger patienter i alla utrymmen som finns tillgängliga och fem till sex patienter av olika kön i ett rum för fyra är idag inte ovanligt, och när inte detta räcker blir det sängplats i korridorer. Detta tycks vara helt ok både vad gäller arbetsmiljö för personalen, säkerhet för patienten samt den personliga integriteten för patienten.

Det vore därför på plats att införa våningssängar i våra fängelser. Om inte dömda brottslingar klarar av att dela rum, hur ska dom då klara av att anpassas i samhället igen?

Kriminaliteten kryper allt lägre ner i åldrarna och en av orsakerna till detta är förmodligen att den 14-årige killen som säljer droger på sin höjd körs hem till föräldrarna i kombination med att socialen kontaktas. En timme efter polisen släppt av 14-åringen är denna tillbaka och säljer igen. Samma sak gäller de ökande personrån som drabbat landet. Ungdomar i 12-13 år och uppåt rånar både andra ungdomar och äldre personer och ärendet läggs ner i brist på spaningsuppslag.

När inte polisens resurser räcker till tvingas kommunerna anlita vaktbolag för att åtminstone hålla centrumkärnan mindre kriminell. Detta har vi sett i flera år och ökar hela tiden.

Vad som oroar mig är hur samhället kommer se ut när olika medborgargarde bildas. Vad händer när dessa beväpnar sig och patrullerar sina bostadsområden. Vi står på randen till detta nu. Gemene man är väldigt trött på den ökade brottsligheten som sprider sig och drabbar allt fler personer. När medborgargarde börjar beväpna sig med skjutvapen blir det ännu farligare att vistas ute i bostadsområden.

Detta kan inte motverkas med långrandiga politiska utredningar om vad som skall göras. Dessa skulle ni gjort för många år sedan när problemet ökade. Nu är ni mer än 10 år för sent ute för detta och det krävs åtgärder, helst igår.

Numera Alltid redo