Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Dalslandsmoderater tycks vara främmande för fakta

Socialdemokraterna: Varje gång har våra krav mötts med bordläggningar, tystnad eller ren ovilja, inte minst från moderater

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik till Dalslandsmoderater, 21/8

LÄS MER: Vi vill ge den bästa möjliga servicen för våra invånare

Dalandsmoderater verkar vara främmande för faktaunderlag, och kallar presentation av sanningar och verkliga händelseförlopp för ”härskarteknik”. De drar sig inte heller för att beskriva historien på ett minst sagt anmärkningsvärt sätt. Den som vill ha korrekt fakta kan med fördel söka igenom vartenda protokoll som skrivits efter regionens styrelser och nämnders möten – ingenstans kommer denne att hitta att Moderaterna i regionen särskilt har pläderat för att stärka Dalslandssjukvården. Faktiskt snarast det motsatta.

Närhälsan i Åmål stängdes av den moderatledda regionmajoriteten, därför att den sågs som ”olönsam”. Det är fakta. Vi socialdemokrater kämpade för att den skulle få vara kvar. Vi tyckte då, och vi påtalade det då, och vi tycker fortfarande att det är orimligt att pengar och patienternas ”lönsamhet” ska avgöra var vård ska finnas och inte. Men Moderater från hela regionen, inklusive Dalsland, tycker annorlunda, då som nu. När nu den enda kvarvarande vårdcentralen i Åmål, den privata, hotar med att lägga ned verksamheten om man inte får mer pengar, då är det plötsligt möjligt att ge extra stöd till en vårdcentral i Åmål. Detta trots att kliniken inte uppfyller kravet på jour, och att det finns uttalade brister i kvalitet och bemanning.

Fakta är också att Socialdemokraterna i alla nämnder och styrelser, som har med sjukvården i Fyrbodal att göra, har påtalat behovet av att följa den överenskommelse som slutits, genom att starta närakuter runt om i regionen, inklusive Dalsland. Men varje gång har våra krav mötts med bordläggningar, tystnad eller ren ovilja, inte minst från moderater. Även detta går att hitta i de offentliga handlingarna, för den som vill veta sanningen.

Det är inte särskilt smickrande för Dalslandsmoderater att hävda att Socialdemokraterna motarbetar såväl alla privata verksamheter som Dalsland, när man betänker det faktum att det var under socialdemokratiskt styre Praktikertjänsts verksamhet i Bäckefors upphandlades. Till skillnad mot vad de försöker påskina har vi inget emot bra privata alternativ. Vi anser däremot att sjukvård ska finnas där den bäst gör nytta, inte där marknaden anser den vara mest lönsam. Det är den fria etableringsrätten, som i princip innebär att öppna regionens plånbok för vem som helst och säga: ”Ta vad ni vill ha”, som vi vänder oss emot. För oss är det människors behov som ska styra, inte marknadens önskemål. Skattepengar ska användas till att gynna invånarna, inte till att fylla fickor på vårdprofitörer. Den gemensamma skattekassan behövs för att ge invånarna den vård de har rätt att kräva, i tid och utifrån behov. De resurser vi har ska komma alla till del. Vi ska använda dem för att ge de anställda i vården bättre villkor, så att de vill stanna kvar och att de får fler arbetskamrater. Vi vill ge sjukvården de resurser och verktyg som behövs för att korta köer och göra det både enklare och lättare för invånarna att få vård. Pengarna ska användas för att sjukhusens vårdplatser ska hållas öppna och bli fler, för att digitala lösningar ska användas på bästa sätt och för satsningarna på mobila team med hembesök hos gamla, barn och multisjuka ska utökas. Det kallar vi som en framtidsväg för att säkra välfärden i hela regionen. Det är mycket viktigare än skattesänkningar för de rikaste – eller välfyllda konton i skatteparadis för vårdprofitörer.

Lena Hult (S)

Regionråd i opposition

Bijan Zainali (S)

Regionfullmäktigekandidat