Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Några av Moderaternas förslag för att bekämpa kriminaliteten är hämtade från Danmark, som dubbla straff för gängkriminella, visitationszoner, ett system med anonyma vittnen och att göra det straffbart att vara med i kriminella gäng. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Några av Moderaternas förslag för att bekämpa kriminaliteten är hämtade från Danmark, som dubbla straff för gängkriminella, visitationszoner, ett system med anonyma vittnen och att göra det straffbart att vara med i kriminella gäng. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Danska straff ska bekämpa kriminaliteten i Sverige

Att trycka tillbaka arbetslösheten med ett stort jobbskatteavdrag. Och att bekämpa de svenska gängen – med danska straff. Det är huvudprioriteringarna i den budget Moderaterna presenterat.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Regeringen och stödpartierna hade chansen att presentera en budget som på allvar tog tag i problemen. Men de valde i stället att lägga ihop sina önskelistor – och åstadkommer mer skada än nytta.

I vår budget återupprättas arbetslinjen i ersättningssystemen genom tydliga tidsgränser och ett bidragstak som gör att det aldrig lönar sig bättre att stapla bidrag än att ta ett arbete. Och den som invandrar till Sverige ska gradvis kvalificera sig till svenska bidragssystem. Ansträngning ska löna sig.

Därför städar vi också upp i regeringens snårskog av riktade avdrag och andra specialåtgärder på skatteområdet – och ersätter det med en rak, effektiv och generell sänkning av skatten på arbete. Med vårt förstärkta jobbskatteavdrag får över fem miljoner löntagare 400 till 550 kronor mer i plånboken varje månad. Vi tar också bort den klyfta i beskattning som regeringen i sin budget skapat mellan pensionärer och löntagare och stärker ekonomin för en genomsnittlig pensionär med 500 kronor.

Moderaterna satsar även mer på välfärden än regeringen. Västra Götalandsregionen får med vårt förslag en förstärkning med drygt 1,3 miljarder och Fyrbodals kommuner över 482 miljoner kronor. Men vi villkorar pengarna med ett skattehöjarstopp så att den kommun som trots tillskottet höjer skatten får sänkta statsbidrag. Höjda skatter ska inte få stoppa ekonomins återhämtning.

För att krossa gängen och återupprätta tryggheten föreslår vi åtgärder som fungerat i Danmark. Dubbla straff för gängkriminella, visitationszoner, ökad avlyssning och kameraövervakning, ett system med anonyma vittnen och att göra det straffbart att vara med i kriminella gäng – är några av förslagen. Lika viktigt är det också att exempelvis Åklagarmyndigheten får de pengar som krävs för att inte behöva säga upp personal. Och att det skapas utrymme för fler platser inom Kriminalvården.

Moderaterna värnar om skattebetalarnas pengar. Med tanke på de stora problem vi har att ta itu med på hemmaplan är det nödvändigt att minska biståndet. Samtidigt lånar vi 20 miljarder kronor mindre än regeringen – de pengarna utgör i stället en krisbuffert, så att åtgärder för att stötta jobb och sjukvård snabbt kan sättas in om smittspridningen förvärras och det akuta krisläget återvänder.

Bara genom en återgång till arbetslinjen och reformer för att varaktigt höja tillväxten kan vi säkerställa att resurserna till den gemensamma välfärden och tryggheten på sikt ökar. Bara så kan vi ingjuta hopp hos människor som är frustrerade av att vara utanför. Bara så kan vi dra nytta fantastiska möjligheter i stället för att hämmas av stora problem. Ja, bara så kan vi undvika ett årtionde av krishantering. Moderaternas budget prioriterar Sverige.

Elisabeth Svantesson

ekonomisk-politisk talesperson (M)

Johan Hultberg

riksdagsledamot från Fyrbodal (M)

Ann-Sofie Alm

riksdagsledamot från Fyrbodal (M)