Coronakommisionen ska lämna sitt slutbetänkande i år.
Coronakommisionen ska lämna sitt slutbetänkande i år. Bild: Christine Olsson/TT

De borgerliga måste ta ansvar för sjukvården

Coronakommissionen har en svidande kritik mot hur regeringen och olika myndigheter skött sina uppdrag och hur inte minst ansvaret brustit och varit otydligt.

ANNONS

Novus senaste mätning visar, att sjukvården är som vanligt den viktigaste frågan. Mandatperiod efter mandatperiod framstår detta område, som det angelägnaste att reformera, men inget radikalt händer. Under de senaste S-mandatperioderna har ideliga insändare från såväl professionen som lekmän krävt organisatoriska ändringar utan resultat. S lär ha störst förtroende i frågan. Alla tillkortakommanden har från S-regeringshåll tystats ned genom att ösa ut skattepengar utan synligt resultat. Stefan Löfven bar som statsminister det yttersta ansvaret, men även nuvarande, Magdalena Andersson, tidigare finansminister, har spelat en nyckelroll.

Som stöd för behovet av en organisationsförändring av sjukvården nämnes här nedan några mer namnkunniga tungviktare, som uttalat sig i den riktningen samt framkomna resultat av Coronakommissionen.

ANNONS

• Leif Östling, tidigare koncernchef Scania och Björn Rosengren, tidigare näringsminister (S). Deras artikel hade rubriken "Politikerna är vårdens stora problem" och var införd i Svenska Dagbladet den 21 april 2018.

• Lars Engqvist, socialminister S och Lars-Erik Lövdén, kommunminister S ifrågasatte i en ledare i DN den 28 december 2020 behovet av regionerna. Rubrik: "Lär av exministrarna – regionerna har gjort sitt". Göran Persson, som var en av deras chefer, uttalade sig 2005, som dåvarande statsminister, att han inte var emot att lägga ned dåvarande landsting.

• Coronakommissionen tillsattes den 30 juni 2020 och leds av före detta Justitierådet Mats Melin. Den har utgett två delbetänkanden, nr 1, 15 december 2020 och nr 2 den 29 oktober 2021. De utgör en svidande kritik mot hur regeringen och olika myndigheter skött sina uppdrag och hur inte minst ansvaret brustit och varit otydligt. Delbetänkandena har utgjort publicistiskt sprängstoff. Slutbetänkandet utkommer den 22 februari 2022.

Svensk sjukvård är indelad i tre nivåer: kommuner, regioner och stat. En viktig fjärde part, som ofta anlitas, är SKR, Sveriges Kommuner och Regioner. Enorma summor skattemedel har under åren slösats bort utan påtagliga resultat. För att lösa sjukvårdens problem bör de borgerliga partierna KD, L, M och SD snarast tillsätta en arbetsgrupp för att finna lösningar på hur regionerna och SKR skall avvecklas och kommunerna och staten skall ta över. Må den kallas en gemensam valplattform i denna fråga. Den skall vara tydlig och lättförståelig för väljarna att ta ställning till. En preliminär tidsplan för åtgärder inom mandatperioden 2022-2026 skall syfta till att en ny organisation för svensk sjukvård är sjösatt under 2026. Kunde Norge omorganisera vården på två år, skall vi kunna klara det på den dubbla tiden.

ANNONS

Sverige behöver en ny regering, mindre utredningar och färre myndigheter. Låt retoriken övergå i verkstad!

Lennart Svensson

Uddevalla

ANNONS