Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
dialogmöte för allmänheten i Hunnebostrand om stenens hus
dialogmöte för allmänheten i Hunnebostrand om stenens hus

De flesta var negativa till Stenens Hus-förslaget

Udden är en älskad friluftsplats för både hunnebostrandsbor och tillresande turister

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Så var det det då dags igen att diskutera Udden som den plats kallas där stenbrytningen hade sin storhetstid i Hunnebostrand under första hälften av 1900-talet, men som nu sedan länge är en älskad friluftsplats för både hunnebostrandsbor och tillresande turister. Här vandrar man, cyklar man, joggar man, rastar hundar, njuter av vinden och vågornas brus och känner frånvaron av andra ljud än de som naturens krafter åstadkommer. Ett naturrum där alla kan hämta näring.

LÄS MER: Enkät: Vad tycker du om planerna kring Stenens hus?

Varje årstid har sin tjusning och många är vi som hittar till Udden för rekreation och avkoppling. I tider som dessa när det ofta talas om vikten av att vistas i naturen för vår hälsas skull och när vi vet att en promenad kan sänka både kolesterol och blodtryck är det av största vikt att vi värnar om platser som inspirera människor att ”gå sig till hälsa”. En promenad från Sankt Görans ö till Ättas Melis kiosk och tillbaka, ger en rejäl dos frisk luft och prima hälsovärden.

LÄS MER: Heta känslor på stormöte om Stenens hus

Onsdagens möte (23/1) i Folkets Hus i Hunnebostrand var ämnat som ett informationsmöte om hur enkäten om byggnation av ett Stenens Hus på Udden hade besvarats. Många kritiska röster hördes av utformningen av frågorna som exempelvis Vill du att Stenens Hus skall ligga på Udden? Om svaret var nej, skulle man trots detta redogöra för om parkeringsplatser borde finnas i anslutning till byggnaden eller längre bort. Kultursekreterare Carl Forsberg, ansvarig för enkäten och redogjorde för svaren. Sammanfattningsvis var enkätsvaren negativt inställda till byggnation på Udden. 371 hade besvarat enkäten och de flesta var fast boende i kommunen.

LÄS MER: Bygg vid Gerlesborg istället

De flesta av de som begärde ordet var kritiska till projektet. Andra kunde tänka sig att spränga in huset i befintligt berg. Efter att konstnären Pål Svensson förklarat att projektgruppen endast haft Udden som alternativ i sitt uppdrag att planera Stenens Hus hälsades han in i den ”någon annanstansgrupp” som förhoppningsvis kommer att bildas efter detta möte om Uddens framtid.

LÄS MER: Kritiken mot Stenens hus: "Stort och vräkigt och passar inte här"

Rose-Marie Ahlström

Hunnebostrand

LÄS MER: Bygg gärna Stenens Hus, men inget luftslott