Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
STOCKHOLM 20181214 Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) och Sverigedemokraternas Mattias Karlsson (SD) på väg till omröstning av Stefan Löfven (S) som statsministerkandidat. Foto: Jessica Gow / TT kod 10070 Bild: Jessica Gow/TT

Demokratiskt tveksamt att isolera SD

Professor står för mångkulturens evangelium, nationalstatens och etnicitetens utplåning.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

En professor i statskunskap, Olle Törnquist, har åstadkommit en märklig insändare i Bohusläningen. Syftet är uppenbarligen att förklara varför SD är ett parti som skiljer sig från alla andra, och varför det är demokratiskt att isolera detta parti och tydligen bekämpa det på alla tänkbara sätt. Märklig eftersom det är en professor i statskunskap, inte vilken illitterat person som helst, som tar till orda. Visserligen S-märkt, men ändå. Sossarna har jag alltid uppfattat som trogna demokrater. Men professorn? Tveksamt.

LÄS MER: Därför är det bra att isolera SD

Det avgörande, säger Törnquist, är att SD och de som vill ha deras stöd prioriterar valdemokrati medan alla andra föredrar liberal demokrati. En definition jag aldrig stött på tidigare.

Jag trodde, att demokrati betydde folkvälde, uttryckt genom fria val, en oberoende rättsordning, respekt för minoriteter och mänskliga rättigheter. Finns det verkligen en annan demokrati?

Hur ser Törnquist på folkdemokrati? Min definition är auktoritärt och totalitärt styre och total avsaknad av rättssäkerhet och jämlikhet. Den ligger ganska nära Törnquists demokratisyn.

LÄS MER: SD måste kunna komma med i spelet

Och vad är jämlikt medborgarskap? Medborgarskap är ett juridiskt begrepp, vars närmare mening bestäms politiskt, vilket innebär att det skiljer sig något från land till land.

Är det före detta talman Björn Söders uttalande som spökar för Törnquist, att samer och judar må vara svenska medborgare, men är därmed inte svenskar? Sällan har väl någon hånats som Söder för detta, trots att få kan ha undgått vad han menade. Nämligen att etniskt svenskar är dessa folkgrupper inte. Så sant. För om inte, då saknar ju begreppet “ursprungsfolk” all relevans för samerna. Eftersom de är samma svenskar som vi andra. I ett ögonblick av klarsyn anser Törnquist att dispyten handlar om vem och vilka som utgör folket. Just det.

Närmare bestämt: vilka som tror på nationalstaten och vilka som anser att alla som lyckats ta sig till Sverige är att räkna som svenskar, med i det närmaste fri dragningsrätt på svenska skattebetalares pengar, för att nämna ytterligheterna. Svenskt medborgarskap innebär rätt att rösta i riksdagsval. Och att man har samma juridiska rättigheter som andra svenskar. Jag har inte sett eller hört någonstans att SD skulle vilja begränsa den rätten. Kanske begränsa villkoren för medborgarskap något, men den vägen har ju Jan Björklund också beträtt. Och han är väl liberal om någon? Liberalernas partiledare!

Ej heller har jag uppfattat, att SD vill politisera rättsstaten. Törnquist må ha tagit miste på det polska regeringspartiet och SD. Och polackerna har väl fått backa, efter kritik från EU.

Ej heller är SD mer auktoritärt än något annat parti. Om det inte anses auktoritärt att utesluta var och en som ertappas med partifrämmande åsikter. Och sådana saknas inte. Sveriges journalister (70 procent vänster brukar det sägas) provocerar eller jagar gärna fram sådana i SD-partiet. Vilket i och för sig är bra, fast uppmärksamheten väl borde riktas mot något annat parti någon gång.

Törnquists prat om regler i ishockey och fotboll tänker jag inte ens kommentera. Fullkomligt obegripligt flum. Däremot att han slår samman SD med en pajas som Trump, en mördare som Duterte eller en auktoritär ledare som Orban. En likhet finns med Orban; han är också nationalist. Men att SD skulle tillämpa hans metoder, om de fick chansen, det vet vi ingenting om, ej heller Törnquist. Nej, han är en vapendragare för en annan syn på liberalism än vad till exempel M och KD står för, mångkulturens evangelium, nationalstatens och etnicitetens utplåning.

Hans demokratiuppfattning skiftar som norrskenet, men ett demokratielement saknas i hans arsenal, nämligen åsiktsfrihet.

Törnquist är inte professor i första hand. Utan politruk och aktivist. Som med sin professorstitel vill ge tyngd och legitimitet åt – just inget annat än åsikter. Och det må han väl få göra, även om han inte unnar andra detsamma. Men han ska räkna med att bli emotsagd.

Rune Johansson

Kapelle