Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Oslo central.  Bild: Terje, Pedersen
Oslo central. Bild: Terje, Pedersen

Den nationella infrastruktur­planen är ett hån mot Västkusten

Vad gör vår politiker Magnus Jacobsson (KD) för att förverkliga tågvisionerna?

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Framtiden, alternativ 1: Det nya snabbtåget accelererar när det lämnar Göteborgs stadsbebyggelse och sveper sedan genom det sydbohuslänska landskapet. Efter några kortare stopp anländer det snart till Uddevalla station. När tåget åter accelererar genom Bohusläns norra, mer bergigare karaktär, märks att här har använts en ingenjörskonst i absolut världsklass. Allteftersom tåget färdas norrut, genom tunnlar och över broar, hörs även alltmer samtal på norska. Bohuslän är numera ett pendlingslandskap för norrmän som vill jobba i Oslo, men bo i Bohuslän. Eller som en norrman beskrivit det; – ”verdens flotteste skjærgård”. Någon timme senare kliver ett tusental resenärer av tåget på Oslo Sentralstasjon.

Framtiden alternativ 2: Sveriges riksdag väljer att satsa infrastrukturpengar på andra projekt i stället.

Den nationella infrastrukturplanen 2018-2029 är ett hån mot hela Västkusten. Men den som grund blir det ingen ny järnväg till Oslo. Sverigeförhandlingen, underlaget för höghastighetssatsningar mellan Stockholm- Malmö/ Stockholm- Göteborg, är en ekonomisk ”Jätten Gluffs-gluffs” som med flera hundra miljarder i kostnader, äter upp allt annat i fråga om infrastruktursatsningar i Sverige under överskådlig tid, om det blir verklighet förstås.

I höstas signalerade Magnus Jacobsson (KD) att du är för mer järnvägsatsningar, med betoning på Väst. Missuppfattade jag dig, eller jobbar du i det tysta med att ta dig an utmaningarna jag beskrivit ovan med ”stockholmsfixeringen” som nuläget utgör? Jag vet att du är en av de bästa politikerna från Bohuslän på att agitera i media. Jag vet att du gillar det, och det gillar jag med att du gör. Att du öppet vågar debattera och försvara dina politiska ambitioner är ett föredöme, gentemot många andra, som tyvärr aldrig vågar stoppa fram sin näsa. Därför skulle jag vilja se och höra mer av din syn på saken. Har du en vision om en ny järnväg mellan Göteborg och Oslo?

Pål Magnusson

Uddevalla