Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Den orättvisa bryggtaxan måste bort

Risken är stor att det över tid bara är de välbeställda som har råd med bod, båt och brygga.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Från flera håll har jag fått frågan om vad som händer med den orättfärdiga arrendetaxan för bodar och bryggor, både i form av brev och personligen. Den borgerliga majoriteten körde igenom höjningarna, mot den Socialdemokraternas minoritetens vilja. I det avseendet är frågan död.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Men kanske är den ändå inte riktigt död. Liberalerna har nu i valrörelsen svängt och går på samma linje som vi inom Socialdemokraterna drivit. Glädjande. Välkomna säger vi. Hoppas vi kan få över fler på vår linje. Vi vet att det knorras en hel del även i vissa andra borgerliga partier.

Socialdemokraternas uppfattning i frågan har hela tiden varit klar. Taxan är orättfärdig i två avseenden.

1. Vi anser att det årliga arrendet blir alldeles för högt för Sotenäsbor i vanliga inkomstlägen. Risken är därför stor att det över tid bara är de välbeställda som har råd med bod, båt och brygga. Bort med den fattige och in med den rike. Vi socialdemokrater vill inte ha det så.

2. Vi anser dessutom att taxan är felkonstruerad. I grunden är tanken att markägaren (kommunen) vill ha betalt för den mark som enskilda arrendatorer nyttjar. Det är rimligt. Med nuvarande taxa får arrendatorer betala även för mark som de inte nyttjar (om de råkar ha en brygga och tvingats att själv bekosta en spång för att torrskodd kunna komma till sjöboden) medan andra inte behöver betala något alls för kommunal mark som de nyttjar kring sin sjöbod (de som inte har behövt brygga för att nå sin sjöbod). Den ene får betala medan den andre slipper, båda nyttjar kommunal mark. Detta är en orimlighet och det kommer vi att fortsätta kämpa för att rätta till.

Lars-Erik Knutsson (S)

Hunnebostrand