Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Isaac Bachman.

Det är Fatah som bryter mot mänskliga rättigheter

Israels ambassadör Isaac Bachman svarar på Jan-Olof Larsson.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Den 17/11 publicerade riksdagsledamoten Jan-Olof Larsson (S) en debattartikel i Bohusläningen som är fullståndigt tendentiös och helt ignorerar grundorsaken till den palestinsk-israeliska konflikten – hatet mot judar.

Läs också: Palestinier hindras av Israel att leva fria liv

Larsson (S) beskriver otaliga svårigheter för palestinierna, men han nämner inte ett ord om orsaken till alla dessa olägenheter – terrorism riktad mot judar.

”Ockupationen” är, och har aldrig varit, orsaken till palestinsk terrorism. Palestinsk terrorism mot judar började årtionden innan någon som helst ”ockupation”, faktum är att den började långt innan staten Israel ens utropades 1948.

Anledningen är glasklar och uttrycks offentligt dagligen och genomsyrar hela det palestinska samhället – hatet mot judar och deras stat. Över 90% av palestinierna har antisemitiska åsikter enligt en färsk undersökning gjord av Anti-Defamation League och 2/3 av palestinierna stödjer också terrorism enligt en annan nygjord undersökning.

Att antisemitism och stöd för terrorism är så framträdande i det palestinska samhället idag beror på att den Palestinska myndigheten (PA) och dess styrande parti Fatah – Socialdemokraternas systerparti – sprider antisemitisk och anti-israelisk propaganda i varje tillgängligt medium vilket inkluderar PA:s egna tidningar, TV-kanaler och PA:s utbildningsprogram för barn men också företrädare för både PA och Fatah. PA uppkallar gator, torg och skolor efter kända palestinska terrorister. PA betalar ut löner till palestinska terrorister och deras familjer, vilket nyligen fick Storbritanniens regering att stoppa 290 miljoner SEK i bistånd till PA.

Dessutom är inte ”ockupationen” orsaken till konflikten, den är ett resultat av konflikten och hatet mot judar. Sedan Israel utropades 1948 har dess arabiska grannländer försökt utplåna landet gång på gång. 1967 blev Israel attackerat av 5 arabiska arméer men lyckades ändå mirakulöst att försvara sig självt och överleva kriget. I sin kamp för att uppnå försvarbara gränser kom Israel att kontrollera Västbanken och Gazaremsan. ”Ockupationen” är alltså inte expansionspolitik utan ett resultat av självförsvar.

Inget av dessa obestridliga fakta nämns av Larsson (S), och inte heller av någon annan socialdemokrat. Istället ökar den nuvarande Socialdemokratiska regeringen biståndet till palestinierna utan några som helst krav på att stoppa stödet, hyllningarna eller uppmuntran till terrorism eller hatretoriken mot judar. Eftersom Sverige är en av de största biståndsgivarna till palestinierna, och som enda EU-stat som var medlem vid sitt erkännande av Palestina, har Sverige en unik möjlighet att kräva att PA slutar stödja terrorism och sprida antisemitisk propaganda.

Om Sverige, och fler västerländska länder, skulle uppmuntra det palestinska ledarskapet att sluta fred med Israel skulle vi antagligen redan haft fred idag. Israel har lagt fram eller accepterat sju förslag att dela landet för fred: 1937, 1947, 1967, 2000, 2001, 2008 och ett ramverk för fred 2014. Palestinierna har förkastat dem alla. Detta är orsaken till varför en palestinsk stat inte existerar idag, inte israeliska åtgärder.

Istället för att sätta press på Israel borde Socialdemokraterna adressera de många problemen inom det palestinska ledarskapet. 95% av palestinierna på Västbanken lever under PA:s administrativa kontroll. Men PA upprätthåller varken demokrati, frihet eller mänskliga rättigheter. Inga val har ägt rum i de palestinska områdena på elva år, journalister som är kritiska mot PA fängslas och torteras, korruptionen inom PA är systematisk och mycket utbredd, medlemmar i fackförbund fängslas och kvinnor och minoriteter behandlas som andra klassens medborgare. Partiet som ansvarar för dessa brott mot mänskliga rättigheter är Fatah – Socialdemokraternas systerparti.

Kommer vi någonsin att få se Socialdemokraterna kritisera palestinierna? Kommer man någonsin att kritisera det palestinska ledarskapets förfärliga behandling av sitt eget folk? Eller kommer vi att få fortsätta lyssna på den eviga socialdemokratiska narrativ som skyller alla problem på Israel - oavsett vad?