Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Det är inte bara tanter på biblioteket

Klichéartad rubriksättning förvånar

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Det är förvånande och mycket trist att ledaren i Bohusläningen 22/9 hämtad från Liberala nyhetsbyrån – trots sitt utmärkta innehåll om behovet av ordning och tystnad på bibliotek – kan ha en sådan fördomsfull och klichéartad rubrik som ”Tanterna på bibblan förtjänar respekt”.

Som bibliotekarie (numer f.d.) har jag tillsammans med kollegor i många år kämpat för yrkets professionella status. Då är det dystert att se att bibliotekarien fortfarande identifieras som en tant. Man hade hoppats att rubriksättaren i en liberal tidning hade fattat hur otidsenlig och olämplig rubriken är. Var är respekten, var är genusperspektivet? Vem talar om tanterna på sjukhuset, i verkstan, i bankstyrelsen, i regeringen?

 

Inger Malmström

Uddevalla

 

Svar direkt:

Vad roligt att Inger Malmström instämmer med innehållet i ledaren. Men tråkigt att hon reagerade negativt på rubriken.

Tre fjärdedelar av alla bibliotekarier och arkivarier är kvinnor, snittåldern är 45 år. Ordet "tant" har funnits i svenskan sedan 1700-talet och använts som tilltalsord för kvinnor i medelåldern eller äldre. Att vissa människor uppfattar det som negativt beror antagligen på den ungdomsfixering som råder i samhället.

Vänligen,

 

Karin Pihl

Ledarskribent Liberala Nyhetsbyrån