Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Ulf Blomgren
Bild: Ulf Blomgren

Det är inte en slump att M och SD alltid röstar likadant

Anders C Nilsson (S): Oppositionen i Lysekil visar ingen framtidstro

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

En budgetdebatt som i mina ögon visar tydliga skillnader i vad man vill se för framtid i Lysekil. Där Lysekilskartellen (LP, M och SD) inte visar framtidstro medan det politiska minoritetsstyret lyfter fram utmaningar Lysekil står inför och har en vilja att förbättra Lysekil.

Rombrant framställde att de 3,5 miljoner mindre de vill lägga till utbildningsnämnden ska tas från icke obligatorisk verksamhet, något som i verkligheten betyder de ca 28 miljoner Lysekils kommun lägger på kultur och fritid. En linje M:s förstanamn i kommunstyrelsen, Ulf Hanstål, öppet på min Facebook sida skrivit och delar.

Om det är om någon av kommunens idrottsarenor som ska stängas eller stänga fritidsgårdarna samt strypa allt föreningsbidrag till kultur och idrottsföreningar framgick inte av svaret. Vi får väl se om de återkommer med det.

I de 28 miljonerna ingår även bibliotekets verksamhet som är en obligatorisk verksamhet. Själv anser jag att vi måste utveckla en meningsfull fritid för barn och unga, men även vuxna. Ett sätt är att kultur- och mötesplatsen på Skandiaverken äntligen har öppnat. Att fritidsgården i centrala Lysekil äntligen har öppnat efter nödvändig renovering. Efter sommaren börjar en föreningsutvecklare så att kommun bättre kan stötta kommunens olika föreningar.

Ska Lysekils kommuns invånare få en bättre meningsfull fritid kan inte kommunen klara det själv, utan är beroende av bra samarbete med föreningslivet.

En annan tydlig skillnad är synen på kommunala bolag där Lysekilskartellen vill ha mer än 4 miljoner pengar årligen från kommunens bolag till kommunen. Visst, det önskar jag det med. Är det möjligt?

Tittar vi på Havet Hus så skickar Lysekil kommun inte in regelbundet pengar dit något som Borås kommun gör till Borås djurpark årligen till exempel. Att förvänta sig att Havets Hus ska ge kraftig avkastning till kommunen i direkta pengar kan vi glömma, men de tillför kommunen pengar indirekt genom att locka besökare. Jag har ställt frågan flera gånger, hur man tänkt att årligen plocka 4 miljoner från bolagen.

Till slut fick jag äntligen ett exempel på förslag. Man kan tvinga Lysekilsbostäder sälja av massa lägenheter. Där har jag som tidigare styrelsemedlem i Lysekilsbostäder en helt annan linje. Lysekils kommun måste skaffa fler och billiga boenden i Lysekil så Lysekil kan få fler invånare. Där är Lysekilsbostäder en viktig aktör.

Att Lysekilskartellen ger socialnämnden 3,8 miljoner mer än styrande kommer de upprepande påpeka. När året sammanställs kommer de hänvisa till de 3,8 miljonerna. Men några utspel på hur de ska minska med 3,5 miljoner till kultur och fritid lär vi inte se. Inte heller hur de ska skära 1,3 miljoner på kommunstyrelsens verksamhets område. Jag ställde frågan var de skulle skära utan svar. Är det på arbetsmarknadsenheten? Eller trygghetsskapande åtgärder.

Lysekilspartiets ledare framförde att vår budget kommer leda till skattehöjningar. Jag hävdar att deras budget kommer leda till högre, då fler i samhället kommer hamna snett utan en meningsfull fritid. Många i Lysekilspartiet har framfört synpunkter på att jag kalla deras formella samarbete med moderaterna och informella samarbetet med SD för Lysekilskartellen. Får tydliggöra hur jag menar. Att Moderaterna sitter ihop med SD ser alla som går på mötena. Roar man sig med att gå igenom alla kommunfullmäktigeprotokoll med nya kommunfullmäktige så råkar Moderaterna och SD alltid rösta samma. Det finns två tillfällen där vi inte kan se i protokollet hur de gjorde. Ena är ett valärende och det andra var i budget för 2019. Då M budget föll stod huvudomröstningen mellan Lysekilspartiet och den styrande minoritetens budget (S, L, C och Mp) lade M ner sina röster medan SD röstade för Lysekilspartiet.

När någon samarbetar informellt inom näringslivet kallas det för kartell. Mitt sätt och se det är att M och Lysekilspartiet samarbetar med SD utan att officiellt göra det. Alltså en kartell. Den dagen då SD sluta "råka" alltid regelbundet rösta med M kommer jag sluta kalla dem för kartell.

Anders C Nilsson (S)

Aktiv kommunpolitiker