Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Andreas Olsson

Det är inte miljövänligt att riva

Bebyggelsen och naturen i Bodele är ett kulturarv som både Bohusläns Museum och många uddevallabor värnat

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Jag har läst Kenneth Engelbrektssons insändare den 21 augusti.

Jag har erfarit följande från i rivningsbesluten insatta personer. Engelbrektsson skriver att det var den dåvarande tekniska nämnden, som fattade besluten. Det är fel. Beslutet om rivning togs av kommunfullmäktige den 9 februari 2017 - alltså av den rödgröna majoriteten. Det fanns inget beslut om rivning före den dagen utan endast förslag, som fullmäktige hade kunnat ändra.

LÄS MER: Bodelehusen skulle kosta för mycket

Att husen var av rent kärnvirke kunde man se när de revs. Det krävdes kraftiga tag av grävskoporna för att fälla dessa stabilt byggda hus. Anmärkningsvärt är även att alla frågor, som hyresgästerna ställt till Uddevalla kommun, inte har besvarats. Jag har vidare fått veta att VA- anslutning till husen inte hade varit något problem att lösa. Anslutning finns vid tomtgräns. Det är fråga om kommunikation med hyresgästerna, vilken kommunen totalt ignorerat!

LÄS MER: Förvånad och ledsen över Uddevalla kommuns rivningar

Engelbrektsson skriver att det skulle ha kostat 2,5 milj. kr för att iordningsställa husen. Någon kalkyl har dock inte företetts. Enligt de uppgifter jag har fått skulle kostnaderna ha kunnat begränsas till kanske 300 000 kr. Det var inte fråga att rusta upp husen till en sådan standard att man skulle kunna bo i dem året runt. Min motfråga är: Vad har rivningsarbetena kostat och vad kommer de totalt att kosta?

Bebyggelsen och naturen i Bodele är ett kulturarv som både Bohusläns Museum och många uddevallabor värnat om beläget som det är intill Sveriges äldsta badort Gustafsberg. Det är något att vara stolt över. Det är definitivt inte miljövänligt att riva bebyggelsen i ett naturreservat, som inte klarar en exploatering med stora sår i naturen.

Magnus Brynjer

Malmö