Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Det är långt kvar till riktig jämställdhet

Är det rätt att flickor aborteras bort vid födsel för att man hellre vill ha pojkar?

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Kvinnor över hela världen har sedan långt tillbaka i tiden blivit sämre behandlade än män. De lagar som ska skydda oss människor, oavsett kön, håller inte alltid. Även om alla människor har samma rättigheter, är vi verkligen inte jämställda. Det finns studier som visar på att män faktiskt har det bättre än oss kvinnor när det kommer till till exempel lön.

Hemmafrun finns kvar

Jag tror att alla idag är medvetna om att det förekommer orättvisa behandlingar mellan könen. Vi kvinnor har sedan långt tillbaka i tiden blivit sämre behandlade än männen. Den så kallade ”hemmafrun” som skulle vara hemma och ta hand om hemmet, barnen och laga mat, istället för att ha ett jobb och tjäna pengar precis som mannen, finns fortfarande kvar än idag. Uttrycket ”hemmafru” kan anses som nedtryckande då man ofta menar på att kvinnan inte duger till något annat än att ta hand om hemmet. Jag tycket detta är fel! Det finns så många framgångsrika kvinnor. Kvinnor som lyckas ta sig till toppen inom bland annat arbetsbranschen. Den så kallade okunniga kvinnan är bara en myt. Bara för att vi är kvinnor, är vi inte okunniga!

Flickor aborteras bort

En sak som visar starkt på att kvinnor har det sämre och är mindre värda är en sak som händer ibland annat Indien. Flickor aborteras bort eftersom pojkarna är mer önskade. Det anses som något dåligt att föda en flicka, de är oönskade och därför aborteras de bort. Det händer även att flickor som blivit våldtagna blir utkastade från deras hem för att de anses som smutsiga, istället för att se det riktiga problemet som hos i våldtäktsmannen.

Det är inte bara vi kvinnor som har det sämre än vad männen har. De människor som inte tillhör varken det kvinnliga- eller det manliga könet har det inte alltid så lätt. Dessa människor blir ofta kränkta för deras läggning och könsidentitet. Om vi strävar för ett samhälle där män och kvinnor ska vara jämställda kan det lätt bli ännu fler orättvisor. De människor som inte vill ha någon förändring kan se förändringen som något hotfullt. Istället för att se det positiva i jämställdheten, anser de att deras ”makt” inte kommer finnas kvar eftersom jämställdhet innebär att alla ska ha det lika bra i samhället. De som tycker dagens samhälle är bra som det är kan ha svårt att vilja förändra något.

Ingen stöttar kvinnliga offer

På www.metro.se kan man läsa om en otäck incident som hände i Fittja, en tätort i Stockholm. En kvinna blev gruppvåldtagen i flera timmar i hennes trappuppgång. Antalet män som varit inblandade vet man inte, men det ryktas om mellan 5-20 stycken. Kvinnan berättar i en artikel om händelsen. Hon berättar att en av grannarna hade öppnat dörren och sett händelsen men snabbt stängt dörren utan att hjälpa kvinnan eller ringt polisen. När polisen förhört grannen berättar han att han bott i Fittja i 15 år och lärt sig att det inte är någon idé att ringa polisen. Efter händelsen hade kvinnan sökt efter hjälp och tillslut hamnade hon i en rättegång. Kvinnan berättar hur chefsrådmannen knappt tittat på henne. Hon hade blivit avbruten flera gånger. När hon berättat om händelsen har hon blivit kallad äcklig, ingen har försökt stötta henne utan tryckt ner henne istället. Detta är ett stort tecken på att även om det finns en lag mot våldtäkter, är vi inte skyddade. Att straffet på stöld kan vara högre än straffet på våldtäkt skrämmer mig.

Avslutningsvis vill jag fråga dig om du tycker att vår värld verkligen är så jämställd som du kanske tror? Är det rätt att flickor aborteras bort vid födsel för att man hellre vill ha pojkar?

Madde Johansson