Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Plaståtervinningsmaskin. Det är oerhört svårt att sortera alla olika sorters plaster och återvinna dem på rätt sätt, påpekar debattören. Bild: Reed Saxon

Det är omöjligt att sortera all plast

Det finns för många varianter och frågan är om det är värt att återvinna plasten

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

EU:s Frans Timmerman deklarerar att all förpackningsplast skall vara återanvändbar 2030. Det uttalande Frans Zimmerman gjorde till The Guardian häromdagen är så dumt och visar så liten kunskap om plast att man baxnar. Det ligger naturligtvis helt i linje med den inkompetens som styr EU. Bara i Europa produceras det cirka 64 miljoner ton per år. Av den plasten är en majoritet polyeten, en termoplast som i och för sig är återvinningsbar men som är för dyr att återvinna till något vettigare än eventuellt leksaker och nya plastpåsar.

Den industri i Stenungsund som producerar cirka 350 000 ton per år (den enda plastproducenten i Sverige) gör produkter där en majoritet av plasten (polyeten) går till film (plastemballage) men även till nyttigheter som isolering av elkablar och rör för gas och vatten.

LÄS MER: Det är bättre att plasten eldas upp än återvinns

De i Europa producerade 64 miljoner ton är av olika typer av plast såsom PVC, polyester, polypropen, polyethylene terephthalate (PET), polystyren, polykarbonat, akryl, acetal, nylon och ABS. Utöver dessa så finns det blandningar där flera plaster fogas samman för att ges specifika egenskaper. Polyeten är den plast som sannolikt finns i flest basvarianter såsom LD, LLD, HD, UHMWPE som alla har olika egenskaper.

När man förstår mängden av plaster och deras olika egenskaper förstår man kanske också (inte Timmermans) vilka svårigheter som inställer sig vid återvinning. Ska man få ekonomi och något användbart av recyclingen så måste alla plaster identifieras och separeras vilket är näst intill omöjligt.

Jag har en god i vän Tyskland som är konstruktör och utvecklingsingenjör i området bearbetningsmaskiner anpassade för återvinning. Denna enhet lades ner för några å sedan därför att intresset för återvinning visade vara så lågt att det inte fanns någon marknad för dessa maskiner!

Vid all produktion av plast blir det så kallad "off spec" produkter (ej säljbar plast) som i regel går direkt till förbränning. Man försöker naturligtvis hålla nere denna mängd så mycket det går eftersom det är pengar som hamnar i sjön. Sannolikt är bortsorterad plast för exempelvis Stenungsunds industri 50 -100 ton per år. För återvinningsindustrin är antagligen den mängd som sorteras bort procentuellt sett större än för basindustrin. Detta är det ingen som beräknar eller gör statistik på. När man säger att 15- till 20 procent av plasten återvinns så uppskattar man detta på hur mycket material återvinningsindustrin tar emot, inte hur mycket nya produkter som produceras. Tala om falsk statistik.

Numera, efter avslöjandet av Ekot, vet vi att även Naturvårdsverket ger ut falska statistikuppgifter både om mängden plast som florerar i Sverige men också om mängden som återvinns!

Bengt Johansson