Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Det är på tok för tyst i abortfrågan i dagens samhälle

Jan-Åke Karlsson: Ett alternativ till abort är adoption.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Här får du läsa ett utdrag ur en dagbok från moderlivet. Vecka 1: Ett ägg och en sädescell förenas och jag blir till. Vecka 4: Mitt hjärta slår. Vecka 8: Hjärnan fungerar. Vecka 11: Alla mina kroppsfunktioner är igång. Vecka 12: En vakuumsug förstör min kropp. Jag dör.

Jag trodde att läkarens uppgift var att värna om människolivet alltifrån tillblivelsen. Jag trodde att jag hade större trygghet i moderlivet än fridlysta fågelägg och blommor i naturen. Jag trodde att man insåg att jag är en ny och unik individ, inte en del av min mammas kropp.

Det är på tok för tyst i abortfrågan i dagens samhälle. Också kyrkan i Sverige tiger. Kyrkan har blivit politiskt korrekt i stället för att vara en profetisk röst. Kyrkan är feg och undfallande i många brännande frågor. Kyrkan måste inte minst försvara de oföddas rätt till liv.

Idag stoppas blivande barnmorskor som inte vill medverka till att släcka liv. Det är en skam. Att döda barn i moderlivet, att lägga undan eventuellt överlevande barn i en rondskål för att kvävas och att kasta de små barnen som sjukhusavfall är så långt ifrån hälso- och sjukvård man kan komma. Barnmorskans uppgift är att hjälpa de små liven till världen.

Mödravårdscentralen ska uppmuntra och stödja blivande föräldrar. Även i besvärliga lägen. Inte propagera för abort. Från början oönskade graviditeter visar sig ofta bli motsatsen. Så föds välkomna och älskade barn. Ett alternativ till abort är adoption. Gratis skulle barnlösa i Sverige kunna ta emot barn och slippa att betala hundratusentals kronor.

Många som har gjort abort mår dåligt. Problematiken i denna fråga ska inte förringas eller förenklas. Men att sopa det hela under mattan eller att tysta debatten hjälper dock ingen. I stället får hänvisas till Guds nåd. Förlåtelse finns för alla överträdelser. Därom har påmints den gångna julen. Om gudamänniskan Jesus heter det i sången O Helga natt: ”För att försona världens brott och synder, för oss han dödens smärta led.”

Sedan Sverige fick lagen om fri abort år 1975 har långt över en miljon barn förhindrats att se dagens ljus. Det är dags att ta bort skygglapparna och avslöja all förljugenhet i abortfrågan. Det är hög tid att sluta blunda för verkligheten. Vakna!

Jan-Åke Karlsson

Präst, Brastad