Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Fattigdom. En man sover på en bänk i Bukarests centralstation. Bild: Vadim Ghirda

Det är väl inte bra att fattiga romer får det ännu sämre?

Både EU och Sverige har tryckt på och även erbjudit hjälp, men fått nobben

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik till Pontus Reuterbratt

LÄS MER: Därför är det bra med förbud mot tiggeri

Att Sverigedemokraterna skulle ha något till övers för människor som inte är som dem, det vet vi. Pontus Reuterbratt har ingenting övers för fattiga människor om de kommer från ett annat land och tigger i Sverige. Ibland handlar människors situationer att söka förståelse; varför händer detta? I detta fall handlar det om människor som till stor del lever på botten av ett samhälle. När jag jobbade på Migrationsverket intervjuade jag en familj som kommer därifrån. Man berättade då följande. Då vi är romer så betraktas vi som något ont. ”I vårt samhälle kom den folkgruppen först, sedan kom den folkgruppen, sedan den tredje folkgruppen. Sedan kom de värdefulla djuren i form av kon, tjuren, fåren, getterna, fåren och andra djur i form av mat. Sedan kom hästen som transportmedel, sedan kom hunden som vaktade djuren och gården, sedan kom katten som tog alla möss, sedan kom vi.” Att bli betraktad på detta sätt inger inte stort hopp för den gruppen. Man tvingas leva på samhällets botten.

Sedan påstår Pontus något märkligt, han anger. ”Vi kan ta Rumänien som exempel. De får ungefär 51 miljarder under en 6-års period genom EU för att ta hand om sina fattiga genom diverse socialfonder, pengar som mer än väl borde räcka för att lyfta personerna ur sin fattigdom. Problemet är att EU inte sätter tillräckligt stor press på ländernas regeringar så de gör inte tillräckligt.” Du anger också ” Tillåter vi tiggeri kommer dessa personer troligen aldrig få ett riktigt jobb” Hur vet du det?

LÄS MER: SD i Munkedal vill införa förbud mot tiggeri

En sak är riktig: att Rumänien fått en massa pengar. Dock används endast 20 procent av pengarna till att hjälpa. Sverige har erbjudit att man skulle inrätta en expertgrupp, att EU:s fonder verkligen når de fattiga. Den rumänska regeringen vägrade dock gå med på att låta EU-kommissionen vara med i gruppen och samtalen bröt samman och resulterade i att den rumänska regeringen hårt kritiserade Sverige för att en ”orättvis och odiplomatisk hållning”. Så både EU och Sverige har tryckt på och även erbjudit hjälp, men fått nobben. En fråga ställdes till några tiggare: Funderade ni på att stanna med barnen i Rumänien? "Det är klart att vi skulle vilja vara tillsammans med dem. Men det är mycket enklare att hitta arbete här.” Jag tror inte någon människa vill lämna sina barn om man inte måste.

Pontus anger också. ”Som sagt vi ger redan tillräckliga resurser till hemländerna de måste bara användas rätt.” Tyvärr så inser du inte Pontus att pengarna används fel, då drabbas också människor som du inte vill ha i Sverige. Vad anger FN: expertkommitté som exempel?

FN:s expertkommitté granskar vart fjärde år stater som ratificerat konventionen och skriver om Sverige i sin granskning från 2016 att de är "oroade över att den föreslagna lagen om avvisning kommer att försämra situationen ytterligare för de redan utsatta". De vet åtminstone vad de pratar om. Det gör inte du, Pontus. Vad är bra med att andra människor som är fattiga får det ännu sämre? Vad som är bra i det kan jag inte förstå.

P-A Hultman

Grebbestad