Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Gynnar kommunen. Nya va-ledningar öppnar för expansion.

Det är viktigt med inflyttning till Munkedal

Liberalerna: "Vi prioriterar Gårvik som en viktig badplats"

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Svar till Peter Pettersson

Visst är det bra om fler människor vill flytta till Munkedal! Där är liberalerna helt eniga med Peter Pettersson. Det är också bra om kommunen investerar i att göra det möjligt för fler att bosätta sig här. Men det är inte självklart att det skall vara med hjälp av en överföringsledning till Gårvik.

För det första är det inte så att folk nödvändigtvis vill bo på Tungenäset. Många vill också bo i närheten av service i form av butiker, apotek, skola och fritidssysselsättningar. Det kan vara så att det vore bättre att kommunen iordningsställde nya villatomter nära centrum i Munkedal, Dingle, Hällevadsholm och Hedekas.

Det är mycket troligt att det vore en bättre investering att lägga kommunens miljoner där, i stället för i en VA-ledning till Gårvik.

Det är också mycket bättre med hänsyn till vilka kostnader det för med sig att ha folk boende så utspritt i kommundelarna. Det handlar om vatten och avlopp, förskolor, vägar, vinterväghållning, mm som blir mycket dyrare i externa områden än i villaområden nära centrum.

Även miljömässigt kan man få till betydligt bättre lösningar med bland annat färre resor hit och dit om bebyggelsen är mer samlad exempelvis när det gäller renhållning och skoltransporter.

Liberalerna i Munkedal vill heller inte forcera fram en omvandling av sommarboendet i Gårvik till permanentboende. Vi prioriterar Gårvik som en viktig badplats i kommunen och som badort.

Om det sedan vore så att man ändå kom fram till att det är på Tungenäset som det skall göras en expansion gäller det då också att det skall vara ett tillräckligt antal boende som skall bära den stora investering som krävs för att dra en VA-ledning ditut.

Det kan inte vara rimligt att de som nu bor på Gårvik och Bergsvik skall behöva punga ut med upp till 300 000 kronor för en påtvingad anslutning det man själva kunde löst på ett miljömässigt bra sätt för halva summan.

Om kommunen vill lägga ut alla miljoner på en VA-ledning till Tungenäset som en investering för framtida inflyttning är det inte rimligt att de som nu bor på Bergsvik och Gårvik skall betala den tillsammans med övriga abonnenter i hela kommunen som får drastiskt höjda avgifter i samband med utbyggnaden. En sådan framtidsinvestering bör i stället skattefinansieras och regleras genom att kommunen successivt får pengarna tillbaka när och om nya fastighetsägare ansluter sig till VA-nätet.

Liberalerna i Munkedal vill absolut medverka till att skapa ny inflyttning till Munkedal. Men inte med hjälp av att det projekt med överföringsledning till Gårvik som nu planeras.

För Liberalerna i Munkedal

Karin Blomstrand

Göran Nyberg