Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Öppen förskola är en viktig verksamhet. (arkivbild) Bild: Andreas Carlsson
Öppen förskola är en viktig verksamhet. (arkivbild) Bild: Andreas Carlsson

Det behövs minst två öppna förskolor i Uddevalla

Genom detta unika nätverksarbete ger vi tillsammans Uddevalla kommuns föräldrar och barn en bra och trygg start på familjelivet.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Senaste tiden har man vid flera tillfällen kunnat läsa i tidningen hur styrande politiker i vår kommun uttalat sig om hur viktigt det är med ett levande centrum och med mötesplatser för kommunens invånare.

I Uddevalla finns två öppna förskolor som är mycket välbesökta med cirka 18 000 besök per år. En av dessa är belägen mitt i stan och bidrar också till ett levande centrum. Hit kommer föräldrar med sina barn 0-6 år. Här kan man träffa andra som är i samma situation som man själv och man kan få stöd och hjälp i sin föräldraroll av kompetent och erfaren personal. Här samverkar vi effektivt med många olika verksamheter och professioner, bland annat barnmorskor, BVC, mödra- barnhälsovårdspsykologer, BUP späd- och småbarnsteam, Kompassen, olika verksamheter inom socialtjänsten, för att bara nämna några. Genom detta unika nätverksarbete ger vi tillsammans Uddevalla kommuns föräldrar och barn en bra och trygg start på familjelivet.

Vi vet ju också hur viktigt det är för vårt psykiska välbefinnande att få vara en del i ett sammanhang och att känna gemenskap med andra, vilket också öppna förskolan bidrar stort med.

I en kommun av Uddevallas storlek är två öppna förskolor är ett minimum för att alla barnfamiljer som vill ska kunna ta del av vår verksamhet.

Hur är det ens möjligt att man ena stunden pratar om hur viktigt det är med mötesplatser för att i nästa stund kanske fatta beslut om att lägga ner en eller två av de mest välbesökta och viktigaste mötesplatser som vi har i vår stad.

Vi förstår verkligen inte hur man tänker.

Personalen på de öppna förskolorna och familjeförskolan i Uddevalla kommun