Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Upplevd entusiasm. Maduro talar på en demonstration.
Upplevd entusiasm. Maduro talar på en demonstration.

Det fanns stor entusiasm i Venezuela

Erni och Ola Friholt: USA vill genomföra en statskupp

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Svar till Lars-Arne Staxäng

LÄS MER: Venezuela har fått från välstånd till fattigdom

Med tvärsäkra omdömen sällar sig Staxäng till de nyliberala marknadsivrare som vill ersätta Venezuelas folkvalde president med en egen icke-vald kandidat. När Erni besökte Venezuela då landet byggdes upp med folkbildning, bibliotek, framgångsrika läskunnighetskampanjer och mycket annat, upplevde hon den entusiasm som fanns. Hur vändes detta i sin motsats på tio år?

Låt oss konstatera att Maduro är vald med ett högre valdeltagande än det vanliga i regionen, inklusive USA. Valsystemet har fått beröm internationellt inte minst för rätten att återkalla sin röst om man är missbelåten. Då förre USA-presidentens Carter Center hade övervakat valen i 92 länder bedömdes valen i Venezuela vara bäst av dessa.

Enligt samma valsystem valdes Guaidó in i den mindre kammaren. Han är dock inte vald av folket till president. Och ännu har folket inte avsatt Maduro utan demonstrerat i hundratusental till stöd. Det är högst anmärkningsvärt att USA:s regering tillsammans med flera andra vill genomföra en statskupp och utse en egen president i ett annat land. Det bryter mot folkrätten.

Enighet finns om att oredan i Venezuela till stor del beror på oljeprisets dramatiska fall 2014, eftersom landet tillhör den grupp före detta kolonier som är beroende av en enda exportvara. Därtill kommer den ofta förtigna av USA utlysta ekonomiska bojkotten. Trump har låtit beslagta det venezuelanska oljebolaget CITGO som varit verksamt i USA. Detta går illa ihop med den proklamerade viljan att hjälpa. Och det stämmer inte ihop med den av kritikerna omhuldade fria marknaden, som handelsbojkotten hindrar Maduro att utnyttja.

Anmärkningsvärt är också att det europeiska Euroclear-systemet fryser inne 1,65 miljarder dollar avsedda för livsmedelsimport till Venezuela, ett brott mot reglerna för internationella banktransaktioner. Hur gärna vill EU:s ledare hjälpa Venezuela ur krisen?

Erni & Ola Friholt