Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Det finns andra lösningar för Gårvik

SD: Vi säger nej till nya vatten- och avloppsledningar

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I tisdagens Bohusläningen (23/1-17) kunde vi alla ta del av en mycket relevant insändare från en medborgare och skattebetalare i Munkedals kommun.

I insändaren med rubriken ”Munkedalspolitiker, sluta slösa med våra pengar!” anförde medborgaren många saker som vi som parti insåg tidigt, och därför valde vi också att gå emot majoritetens planer med att dra en överföringsledning till Gårvik.

Senast i kommunstyrelsens arbetsutskott var SD det enda partiet som yrkade på avslag och reserverade mig mot beslutet. De andra politikerna valde en linje där kommunfullmäktige föreslogs besluta om finansieringsalternativet 1a, som innebar en helt skattefinansierad överföringsledning, ökning av anläggningsavgiften samt höjning av brukningsavgiften. Vidare beslutades det att också att föreslå kommunfullmäktige att planera för att påbörja projektet redan hösten 2017.

För den insatte har detta varit en följetong länge, när ärendet först var uppe i kommunfullmäktige drev vi igenom en återremiss med delar av oppositionen. Detta för att vi insåg att det finns möjligheter att komma billigare undan. I juni i fjol deklarerade vi, i kommunfullmäktige när ärendet återigen var uppe för beslut, att vi förespråkade ett alternativ där lokala mindre reningsverk och avsaltningsanläggningar skulle uppföras till de som önskade. Det var och är ännu det enda alternativ som också är påbyggnadsbart och anpassningsbart om de projekterade bostadstomterna i Gårvik skulle börja bebyggas.

Och det är en viktig aspekt i denna beslutsgång; man kan med goda grunder ifrågasätta om ens hälften av tomterna är bebyggda om tio år. Oavsett dessa argument som till syvende och sist är billigast för skattekollektivet och brukarna så valde alltså en majoritet då som nu senast i arbetsutskottet att bygga som om allt redan fanns på plats. Mycket skulle förvåna oss om de valt en sundare linje vid kommunstyrelsens möte och senare i kommunfullmäktige.

De beslut de tar i denna fråga är inga beslut vi kan försvara som det ser ut nu.

Heikki Klaavuniemi (SD)

Matheus Enholm (SD)