Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Starka nav. Oslo och Göteborg.

Det finns fantastisk potential i Fyrbodal

Fredrik Christensson (C): "Vi behöver inte statliga allmosor"

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Oslo och Göteborg. Dessa två starka tillväxtregioner i Norden, där nya jobb, kunskaper och innovationer stadigt växer fram. Företag där anställer som aldrig förr, har enorma expansionsplaner och den stora utmaningen för dessa platser är att få tag i arbetskraft med rätt kompetenser. Fyrbodal, Fyrstad, Bohuslän och Dalsland, är hjärtat som ligger mitt emellan dessa starka nav.

Trots det fantastiska läget. Trots den vackra och omväxlande miljön som finns här är vi en allt större del av den regionala klyvning som växer sig fram.

Vi har sett människor som förlorar sina jobb, sin framtidstro och sitt hopp när företag eller staten lämnat orten. Människor som flyttat härifrån och kommer oftast inte tillbaka.

Men vi ser också den fantastiska potential som finns här när förutsättningarna är rätt. Stora företag som investerar i industrin, driftiga människor som startar nya innovativa småföretag, som driver skolan vidare eller öppnar en ny vårdcentral när det offentliga lämnar. Och vi välkomnar nya innevånare hit. De som söker sig till vår fantastiska livsmiljö och hittat sin trygga plats i världen här, just hos oss.

Västsverige och Fyrbodal har fantastiska möjligheter om vi får rätt förutsättningar. Men det kräver reformer. Bra infrastruktur på både väg och järnväg mellan Oslo och Göteborg är helt nödvändig. Det skulle korta restider och utvidga arbetsmarknadsregionen.

Ett förändrat skattesystem som tar hänsyn till att människor inte längre är bosatta på en ort, utan är deltidsboende på flera orter.

Minskat regelkrångel, förändrat strandskydd, bättre företagsvillkor och en flexiblare arbetsmarknad är andra viktiga områden som behöver reformeras. Tryggheten måste stärkas så att människor vet att polis och ambulans kommer när man behöver det som mest.

Det är vad vi i Fyrbodal behöver. Vi behöver inte statliga allmosor, vi vill få rättvisa förutsättningar. Det kräver rejäla reformer för tryggheten, landsbygden och arbetsmarknaden. Först då kommer vi kunna ta tillvara på all den potential som finns i hjärtat mellan Oslo och Göteborg, i Fyrbodal.

Det kräver ett nytt ledarskap för Sverige.

Fredrik Christensson (C)

Riksdagsledamot Fyrbodal