Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
GÖTEBORG 20191024 Skådespelarna Jason Grant och Sofia Kappel med regissör Ninja Thyberg under inspelningen av filmen "Jessica" i Göteborg Foto: Adam Ihse / TT / Kod 9200 Bild: Adam Ihse / TT

Det finns ingen fri vilja inom porrindustrin

Det är ingen slump att industrin rekryterar kvinnor som är unga och marginaliserade

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Med bakgrund av artikeln om Ninja Thybergs nya film Jessica i Bohusläningen den 31/10 behöver några saker belysas och problematiseras utifrån ett vålds- och jämställdhetsperspektiv. Jason Toler beskriver hur han som porrfilmsaktör coachade kvinnor i porrfilmsbranchen inför audition till filmen Jessica. Intervjun med Jason Toler ger en naivt onyanserad bild av porrindustin. Jasons beskrivning av kvinnor som ger sig in i porrbranchen frivilligt och som ”gjort sin läxa” lämnas helt oemotsagd.

Föreställningen om att det är ett fritt val att sälja sex lever kvar när porrindustri och prostitution diskuteras. För de allra flesta handlar det om brist på andra alternativ. Det är ingen slump att industrin rekryterar kvinnor som är unga, marginaliserade, socioekonomiskt utsatta och ofta redan har erfarenhet av att utsättas för olika former för fysiskt oh sexualiserad våld. Grudzen m.fl. 2011 visar t ex. att sambandet mellan sexuella övergrepp som barn och prostitution samt ingång till porrindustrin.

När porrindustrin romantiseras bidrar det till att de normer som den våldsamma ”mainstreamporren” står för normaliseras. I 90% av porren utsätts kvinnan för fysiskt och psykiskt våld i form av slag, strypningar, kvävningar eller kränkande ord. Det handlar i många fall om våldtäkter.

Forskning visar att konsumtion ökar mäns våld mot kvinnor. Män med stor porrkonsumtion blir mer sexuellt aggressiva och trivialiserar våld mot kvinnor. (Malamuth, Addison, & Koss 2000; Foubert, Brosi, & Bannon 2011)

Sammanställning av samtal med hjälpsökande på Unizons kvinnojourer visar att 70-80 % av kvinnorna har utsatts för förväntningar att utföra handlingar hämtade från porrfilmer, sexualiserat våld.

Statistik visar att 25% av 18-åriga män tittar på porr varje dag (Linköpings Universitet) och Sociologiprofessorn Gail Dines, visar att genomsnittsåldern när framförallt pojkar regelbundet börjar titta på porr är i 10-11 årsåldern. Den forskningen är några år gammal och trenden är att ingångsåldern för regelbundet tittande sjunker.

LÄS MER: Hon gör filmdebut – i rollen som porrstjärna

Undersökningar visar att ungas sexuella relationer kantas av porrens normer om sex. Det är genom porren framförallt killar har lärt sig att sex innefattar våld som strypning, slag och verbala kränkningar.

Män som konsumerar porr i större utsträckning är också benägna att köpa mer sex av prostituerade. (Monto & McRee 2005, 515, 520–23; Farley et al. 2011, 374)

I förskola och skola har vi ett tydligt uppdrag att kritiskt förhålla oss till normer som begränsar individens val i livet. Jämställdhetsuppdraget genomsyrar styrdokumenten. Det gör att vi behöver lära oss mer om porrindustrin och förhålla oss kritiskt till den då vi enligt statistiken vet hur många av våra barn/elever som regelbundet tittar på porr. Om vi ska leva upp till jämställdhetsuppdraget i våra läroplaner behöver vi lyfta locket och titta på den skeva bild som porren ger av sex och könsnormer. De signaler som porrfilmerna skickar ut och som många gånger når våra barn och unga är att sex innebär våld och förnedring. Genussystemet som genomsyrar vårt samhälle där mannen är överordnad kvinnan i maktordningen förstärks.

Språket är en viktig del för att bryta normer. Att kalla en porrfilmsaktör för porrstjärna glorifierar en våldsam och kränkande verksamhet som utnyttjar framförallt unga kvinnor. Det finns inget i den här industrin som ska tillskrivas ordet stjärna.

Siren Linde

Utvecklare Uddevalla kommunala förskola

Jessica Svensson

Socionom

Martin Svärd

Rektor Dalabergsskolan Uddevalla kommun