Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Inge Löfgren ger inte mycket för Moderaternas resonemang om strandskyddet. Bild: Liselotte Johnsson
Inge Löfgren ger inte mycket för Moderaternas resonemang om strandskyddet. Bild: Liselotte Johnsson

Det går inte både att skydda stränderna och bygga på dem

Moderaterna lämnar motstridande uppgifter. Å ena sidan säger partiet att man vill slå vakt om det rörliga friluftslivet och strändernas naturvärden. Å andra sidan anser partiet att strandskyddsreglerna är en rejäl hämsko för byggande och företagande. Dessa helt motstående påståenden går inte ihop.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Svar till Moderaterna

LÄS MER: Nej, vi vill inte bebygga alla stränder

Det går inte att skydda stränderna samtidigt som man vill bygga på dem. Moderaternas logik är således orimlig.

Moderata partiet anser att kommunerna ska bestämma över strandskyddet. Partiet hävdar att skyddet blir mer effektivt. Påståendet är märkligt eftersom en kommun inte klarar en sådan viktig uppgift. Dels för att kommunen inte har den biologiska kompetensen hos vare sig politiker eller tjänstemän. Dels är det svårt för en kommunpolitiker att tänka längre än sin mandatperiod och sitt omval. Samtidigt har naturen ingen talerätt vilket gör att det är en riskfri politisk fråga.

En proposition ska nu läggas inför riksdagen för att anta nya strandskyddsparagrafer. Förslaget är att strandskyddet inte längre ska gälla för vattendrag under en bredd av två meter och insjöar under en hektar. Det innebär att 50–60 procent av dagens strandskydd försvinner. Arealmässigt är det upp emot 10 procent av Sveriges yta. Dessa områden är tillsammans med kustområden utan jämförelse de mesta artrika. De är således de mest skyddsvärda naturområden som Sverige har.

LÄS MER: M verkar helt aningslösa om människans natur

Kommunerna ska dessutom kunna begära hos länsstyrelsen om att strandskyddet ska upphävas inom ett landsbygdsområde eller om det redovisats i en översiktsplan så ska det lättare kunna ges dispens. Dessa möjligheter ger i princip en kommun möjlighet att ta bort allt strandskydd utanför tätorterna. Hela kommuner kan då bli helt utan strandskydd.

Moderaterna kan inte visa hur skyddet för stränderna blir effektivare. I stället väljer partiets företrädare nedvärderande ord och uttryck som ”ren gallimatias” och ”sin dåliga vana trogen”. Länsstyrelsen avhyvlas med att använda lagstiftningen ”in absurdum”. Exemplen visar att Moderaterna inte vill ha en seriös debatt. I stället försöker partiet trycka ned motståndarna med ovidkommande uttryck.

Inge Löfgren

ordförande i föreningen Strandskyddarna