Det var bättre förr. Arvika högre allmänna läroverk 1955.
Det var bättre förr. Arvika högre allmänna läroverk 1955. Bild: Foto Herman

Det gör ont i en pensionerad lärare

Socialdemokraterna har strävat efter att undergräva läraryrkets anseende.

ANNONS

Nyheterna upplyser oss om att lärare vill byta jobb. Många har svårt att sova och mår dåligt. Som pensionär lider jag med dem som fortfarande jobbar. På 60-talet anpassades riksdagsarvoden till lärarlönerna. Plenisalen skulle gapa tom som en kyrka om ledamöterna skulle uppbära arvoden motsvarande dagens lärarlöner.

Skolans kris har varit under debatt sedan kommunaliseringen 1991. Den genomfördes av Göran Persson som inte ångrar något. Hans argument var att "lärarkåren var otillbörligt gynnad i förhållande till andra offentliganställda". Läs en gång till!

Kommunaliseringen var startskottet i SAP:s strävan att undergräva läraryrkets anseende. Det kvittar att Palme på 70-talet kallade oss lärarkandidater för "spjutspetsar mot framtiden".

ANNONS

Skolkrisen har fördjupats till den grad att det råder en skriande lärarbrist. Utbildningsplatser står tomma för unga studenter kan inte tänka sig att bli lärare.

Skoldebatten de senaste årtiondena har varit löjeväckande. Björklund har försökt med legitimationskrav, betyg i lägre årskurser, ordningsbetyg, högre lön för så kallade förstelärare och obegripliga betygssystem.

Högre löner till vissa lärare är kontraproduktivt. "Reformen" splittrar och försvagar en redan utsatt lärarkår. SAP, som har en välmenande utbildningsminister, fortsätter dock i samma spår. De inlärda talepunkterna eller fraserna blir inte trovärdigare för att de upprepas om och om igen.

Till detta ska läggas förslaget om lärarassistenter som påstås ska underlätta lärarnas arbete. Det finns ingen idag som kan förklara vad assistenterna ska göra eller vilken utbildning som krävs. Jag hyser farhågor om att de lärare som tar emot dessa kommer att få ännu mer att göra.

Hans Skagerlind

Hagfors

ANNONS