Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Khaled Drareni är en av de som Amnesty vädjar för. Bild: Toufik Doudou
Khaled Drareni är en av de som Amnesty vädjar för. Bild: Toufik Doudou

Det här är dagen vi vädjar om frihet

Amnestygrupp 256 i Ljungskile vill uppmärksamma rätten att fredligt protestera och lyfta fram tre individuella fall som fått sina mänskliga rättigheter kränkta då de deltagit i fredliga protester år 2019/2020.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Varje år sluter den globala Amnestyrörelsen upp i ett ”brevskrivningsmaraton” i anslutning till den internationella dagen för mänskliga rättigheter den 10 december. I Sverige använder vi kampanjnamnet "Skriv för Frihet".

De övergripande målen för kampanjen är att: Uppmärksamma fallen och de människorättsfrågor de berör, skapa förändring för de fall kampanjen berör samt genom varje enskilt engagemang visa på hur vi skapar en gemensam, global människorättsrörelse.

Vi vädjar för:

• Gustavo Gatica, Chile. När den vid tidpunkten 22-årige Gustavo Gatica fredligt protesterade på Chiles gator blev han blind på båda ögonen när den chilenska polisen sköt med gummikulor mot människors huvuden.

• Khaled Drareni, Algeriet. Journalisten och aktivisten Khaled bevakade samt deltog i de fredliga protesterna i Algeriet när han möttes av övervåld från polis. Khaled ställdes inför rätta den 10 augusti i år och dömdes till tre års fängelse för uppvigling till obeväpnad sammankomst. Straffet fastställdes senare av Högsta domstolen till två års fängelse. Khaleds enda brott är att han har gjort sitt jobb som journalist.

• Fatemeh Davand, Iran. Aktivisten Fatemeh Davand greps när hon deltog i fredliga protester i Bukan i november 2019. Hon tillhör Irans kurdiska minoritet. Hon har efter sitt gripande utsatts för tortyr, tvingats sitta i isoleringscell och tvingats till erkännanden som sänts på statlig tv. Hon är dömd till flera års fängelse och 30 piskrapp. Hon är en av många demonstranter som straffats för att fredligt ha uttryckt sin kritik mot den iranska regeringen.

Amnesty kräver att:

• Ansvarsförhållandena och mandat hos chefer och andra som varit involverade i omständigheterna som kringgärdat Gustavos skador utreds.

• Khaled, Fatemeh och alla andra demonstranter omedelbart friges!

Medlemmar ur Amnestygruppen i Ljungskile kommer att genomföra en tyst manifestation för dessa tre fall lördagen den 12 december. Vi kommer att stå utanför Ica klockan 11–12 och alla ges möjlighet att skriva på våra brev med de krav som ställts av Amnesty.

Ditt stöd behövs mer än någonsin!

Molly Holmquist

Inger Grönlund Brown

Inger Lindvall

Ulla Dahl

Marie Blomquist

Lotta Kjellander

Amnestygrupp 256 i Ljungskile