Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Inte bättre förr. Ingen skulle föredra att leva under en kung som Gustav III, anser debattören.

Det var inte bättre på Gustav III:s tid

Fazil Moradi: Värderingar ändras hela tiden – det var verkligen inte bättre förr.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik till Hans Jonasson 21 december Varför skulle invandrarna ändra värderingar?

I sin insändare lägger Hans Johanson, före detta ledare för Uddevallapartiet, fram en deklaration som definierar och samtidigt skiljer svenska från icke-svenska värderingar. I detta begränsade tänkande är rättvisa och mänsklig dignitet sekundärt till “svenska värderingar”. Hans förståelse av svenska värderingar gör kvinnoförtryck, judehat, och homofobi någonting “osvenskt”, vilket också tar honom närmare Sverigedemokraterna världsbild. Hans deklaration tyder på ett effektivt förkroppsligat kolonialt minne, som hävdar att värderingar är rasbaserade och är därför oföränderliga. Detta i sig är ett belägg på Hans medelmåttiga minne, historisk förnekelse och en extremt problematisk politisk och etisk förståelse.

Hans måste inse att kvinnor inte fick rösta förrän 1921, att Sverigedemokraterna är ett spår på hur nazismen eller fascismen överlever och att homofobi är ett levande fenomen i Sverige.

Läs också: Därför kommer debatten om svenska värderingar att fortsätta

Det finns inte en enad förståelse av vad svenska värderingar är, även bland politiska partier i Sverige, om vi läser deras grundvärderingar. Medan vissa berömmer mångfald ser andra det utgöra ett hot mot allt som anses vara svenskt.

Det är helt solklart att ingen svensk medborgare, speciellt kvinnor, skulle föredra att leva i bondesverige. Ingen i Sverige vill heller leva under kung Gustav III:s styre, som personligen tjänade på den transatlantiska slavhandeln.

Läs också: Svenska värderingar är liberala värderingar

I dagens värld är värderingar i ständig rörelse och oundvikligen föränderliga. Mänskliga värderingar passerar nationella gränser lika mycket som kläder från H & M.

Uddevalla är lika kosmopolitisk som Berlin eller Washington DC eller Hong Kong. Därför borde porten till framtid i Uddevalla och Sverige i allmänhet vara rättvisa och mänsklig dignitet.

Hälsningar från Berlin,

 

Fazil Moradi

Postdocforskare, Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberg, Tyskland