Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Hyllas av vänstern. Venezuelas president Maduro.

Devota hyllningar av Maduro

Roger Johansson (L): Inget avståndstagande från vänsterns sida mot Kubaregimen och Venezuela.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Svar till Evy Gahnström (V) den 7 oktober Vänsterpartiet har en historia vi kan vara stolta över

Vänsterpartiet har en historia att vara stolt över, skriver Evy Gahnström (V), och framhåller semesterlagstiftningen, arbetstidsförkortningar, pension och anställningsskydd. Gott så, men det fanns kanske även några andra partier, som drev frågorna?

I förbigående medger Gahnström att partiet har några mindre lyckade ställningstaganden i sin historia. Bland de bagatellartade misstagen återfinns allt från stödet till nazismens anfall på Polen och Sovjetunionens angrepp på Finland 1939 till beklagandet av berlinmurens fall 1989.

I modern tid har vänsterpartiet svårigheter att ta avstånd från regimens på Kuba övergrepp på yttrandefrihet och oppositionella och framför devota hyllningar till Chávez och Maduro, som på kort tid fört Venezuela till ekonomiskt sammanbrott, diktatur och i det närmaste inbördeskrig.

Staffan Skott, en av Sveriges största kännare av kommunismens illgärningar, anser med stöd av forskningen att under 1900-talet är kommunismens offer minst 150 miljoner människor runt om i världen. Som jämförelse kan nämnas att under 1900-talets alla krig dog 40 miljoner människor.

I 1900-talets början verkade liberalerna för införande av demokrati och allmän rösträtt. Vänsterpartiet, under ett av sina tidigare namn, förberedde revolution och införande av proletariatets diktatur.

Gahnström må vara stolt över vänsterpartiets historia. För många av oss andra är vänsterpartiets historia och nutid förhållanden som gör det allt annat än självklart att delta i demokratimanifestationer tillsammans.

 

Roger Johansson (L)

Ledamot av kommunfullmäktige i Uddevalla