Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Passivhus. Bra för miljön.

Dina och mina val i vardagen avgör

Efter klimatmötet i Paris kan vi konstatera att ambitionsnivån har höjts för att hejda klimatförändringarna. Världen har enats om att försöka pressa ner temperaturhöjningen till 1,5 grad. Det visar vilja och övertygelse att lyckas vända globala problem till globala möjligheter.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Nu är det i hög grad myndigheter, företag, organisationer och kommuner som ska göra jobbet. Här i Västsverige görs redan stora insatser för att hejda klimatförändringarna. Men mycket återstår. I stort sett alla länets kommuner har skrivit under en klimatstrategi tillsammans med företag, branschorganisationer, lärosäten och kyrkor. Inför klimatmötet skrev de västsvenska aktörerna, som uppgår till över 75 stycken, en gemensam artikel där löften ges om att agera ännu mer kraftfullt för minskade klimatutsläpp.

Strömstads kommun skrev under klimatstrategin helt nyligen och har som ambition att agera mer bestämt på flera områden för att åstadkomma mindre utsläpp. Arbetet handlar om att uppmuntra näringslivet till kloka satsningar som leder till ökad energieffektivitet. Inom den kommunala verksamheten kan många små insatser sammantaget ge ett gott resultat.

Inom hela Västra Götaland samarbetar olika aktörer för exempelvis nya bränslen i fordon, satsningar på vindkraft och effektivare uppvärmning i offentliga lokaler. Västra Götalandsregionen arbetar intensivt tillsammans med Alingsås kommun för att sprida passivhusteknik som kraftigt kan minska energiförbrukningen i boendet. Flera kommuner i länet samarbetar för fler cykelvägar, mindre matsvinn och ökad återvinning. I Västsverige finns en medveten industrisektor som också tagit initiativ för att minska koldioxidutsläpp genom effektivare processer och nya råvaror. Lärosäten lägger forskningsresurser för att främja en mer klimatsmart utveckling. Inom kollektivtrafiken sker ständigt ett arbete för att öka det miljövänliga resandet. Många småföretag runtom i regionen tar dagligen ansvar för klimatet när de ser över resursanvändning och energiförbrukning i transporter och annan varuhantering.

Till stor del är det också dina och mina val i vardagen som avgör hur vi ska lyckas med att hejda klimatförändringarna. Samåkning till jobbet eller lite extra eftertanke vid inköp kan räcka långt för att bidra till minskade utsläpp. Tillsammans kan vi nå de mål som vi alla kommit överens om på FN-nivå!

Peter Birgersson Dafteryd (C)

Kommunstyrelsens ordförande Strömstad

Kristina Jonäng (C)

Regionråd Uddevalla