Barn är mindre aktiva på fritiden än i skolan, visar den rapport från Livsmedelsverket som Joakim Hedlund hänvisar till. Att Uddevalla kommun tar bort en grusplan vid Ljungskileskolan är ett steg i helt fel riktning, menar han.
Barn är mindre aktiva på fritiden än i skolan, visar den rapport från Livsmedelsverket som Joakim Hedlund hänvisar till. Att Uddevalla kommun tar bort en grusplan vid Ljungskileskolan är ett steg i helt fel riktning, menar han. Bild: Edvin Bergström

Djupt oroande utveckling när kommunen tar bort barnens ytor

Något är väldigt fel när våra barn och ungdomar blir stillasittande i över tio timmar per dygn. Då är det oroande att kommunen tar bort populära aktivitetsytor.

ANNONS

Varje morgon har vi som rutin i vår familj att äta frukost och titta på Lilla aktuellt tillsammans innan det är dags att gå till skolan och åka till jobbet. I måndagens avsnitt (vecka 19) handlade ett inslag om hur mycket eller snarare hur lite barn och ungdomar rör sig i dag. Inslaget grundade sig från en rapport från Livsmedelsverket ”Så mycket rör sig ungdomar”. I denna rapport går det bland annat att läsa att ”sju av tio ungdomar rör på sig för lite, det vill säga mindre än de 60 minuter per dag som rekommenderas. Många lever ett alltför stillasittande liv och tillbringar mycket tid framför skärmar. Insatser från många aktörer behövs för att öka rörelsen bland barn och ungdomar, särskilt bland de äldre ungdomarna. Det skulle leda till hälsovinster på både kort och lång sikt.”

ANNONS

Vidare går det att läsa att ”både killar och tjejer är stillasittande under drygt tio timmar per dag. Det motsvarar cirka 75 procent av hela dagen för killar och 77 procent av hela dagen för tjejer. Stillasittandet ökar med åldern hos både killar och tjejer.”

Det som kanske är allra mest anmärkningsvärt är att samma rapport visar att barn och ungdomar är mer aktiva i skolan än på fritiden. Hur är detta möjligt, hur kunde det bli så här, men framför allt, vad kan vi göra åt detta enorma samhällsproblem?

I en tidigare insändare (se länk nedan) och i ett medborgarförslag till Uddevalla kommun hänvisade jag till Riksidrottsförbundets rapport om hur viktigt det är att ha tillgång till funktionella näridrottsplatser i närheten av skolan eller bostadsområdet. I detta medborgarförslag föreslog jag att kommunen borde investera i medborgarnas fysiska, psykiska och sociala hälsa genom att renovera/underhålla befintliga anläggningar eller bygga nya ändamålsenliga aktivitetsytor. Lekplatser för de yngsta, multiplaner och andra aktivitetsytor för ungdomar och utomhusgym för äldre ungdomar samt vuxna. Då fanns i princip inget av detta i tätorten Ljungskile.

LÄS MER:Därför behöver Ljungskile ett utegym

Vad har då hänt sedan dess och hur ser det ut nu? Efter det att medborgarförslaget lämnades in till kommunen har kultur och fritid valt att inte investera i något eller någon av våra befintliga anläggningar utan i stället har de bestulit våra barn och ungdomar på ytterligare en aktivitetsyta (grusplanen bakom idrottshallen). Tyvärr är det en av de ytor som använts mest frekvent och som ligger i direkt anslutning till Ljungskileskolan samt en yta som används på både raster och idrottslektioner. Denna utveckling är djupt oroande och går inte i linje med vare sig aktuell forskning eller kultur- och fritidsnämndens egna intentioner. Att investera i en ändamålsenlig och funktionell infrastruktur kommer att leda till hälsovinster på både kort och lång sikt!

ANNONS

Joakim Hedlund

ANNONS