Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Dags att prata om de mjuka frågorna. Debattören uppmanar kvinnor att gå på politiska möten.
Dags att prata om de mjuka frågorna. Debattören uppmanar kvinnor att gå på politiska möten.

Du kvinna, glöm inte att engagera dig i politiska föreningar

Ann-Charlotte Strömwall (L): I de politiska partierna behöver det finnas fler kvinnor! Kvinnor som värnar om samarbete, respekt och som lyfter fram de "mjuka frågorna".

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Det finns en bok som någon kvinna skrivit om "Manligt och kvinnligt i politiken "! Jag läste ur den för många år sedan att det finns skillnader vad gäller män och kvinnor i politiken som man själv märker efter att själv varit politiker ett antal år. Författaren tar fram några exempel, bland annat hur män uttrycker sig på i en motion, med många fler och ovanliga ord om exempelvis det behövs fler träd i stan. Mannen skrev :"Vi behöver förtäta kommunens inre områden med mer vegetation". Kvinnan skrev: "Det behövs fler träd i staden!"

Vidare läser man i boken, att om en kvinna på ett möte blir högröstad och kanske ställer sig upp, uppfattas hon som en "hysterika". Däremot om en man gör detta är han en redig politiker, ja en riktig "karlakarl "

I budgetmötet i fullmäktige är socialnämndens budget av mycket stort intresse, men vid nomineringsmöten i de olika partierna är en plats i socialnämnden inget männen precis ber om. Under de över 30 år jag tillhört socialnämnden i Lysekil har vi haft kvinnliga ordförande och viceordförande. Under en kort tid för flera år sedan hade vi en manlig ordförande och nu den sista mandatperioden har ordförande. och viceordförandeposterna tillhört män.

Jag gläder mig åt att det inte sett ut såhär i alla kommuner. Det är väldigt olika, men just här i Lysekil har förhållandet varit så här. Jag är naturligtvis glad och lycklig över att ha fått verka som både ordförande och vice ordförande under olika mandatperioder i Lysekil, men i en nämnd med så många olika verksamheter och styrande lagar är det naturligtvis bra med representation av båda könen.

Jag känner verkligen stor glädje när jag igår på nyheterna ser statsminister Stefan Löfven berätta om satsningen på äldrevården vad gäller personal. Vi i Liberalerna hade ju Westerbergseffekten i valet då man förde fram "eget rum " som en självklarhet . Så otroligt värdefullt att det ena partiet efter det andra för fram dessa viktiga "mjuka frågor". Man pratar om trygghet i samhället, detta är verkligen en mycket stor trygghetsfråga, den hur vi rustar för de äldre i vårt samhälle.

I de politiska partierna behöver det finnas fler kvinnor! Kvinnor som värnar om samarbete, respekt och som lyfter fram de "mjuka frågorna".

Det gäller att stötta varandra, inte bara gå på med höga röster och vassa armbågar. Detta gäller inte bara i politiken utan i föreningar, arbetsplatser såväl som i hemmet i hemmet. Glöm inte att rösta på kvinnorna i politiken, vilket parti de nu än företräder eller väljer.

Glöm inte att engagera dig i politiska föreningar. Du kvinna, är det någonstans det behövs jämställdhet, så nog är det i politiken!

Ann-Charlotte Strömwall

ledamot i socialnämnden

Kommunfullmäktige för Liberalerna i Lysekil