Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
USA:s konsulat i Jerusalem vill Donald Trump göra till ambassad. Bild: Ariel Schalit

Dubbelmoral när det gäller Jerusalem

USA är åtminstone ärligt med sin ambassadplacering.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik till Karl-Göran Sundvall om Jerusalemfrågan

LÄS MER: Spik i kistan för tvåstatslösning

Sverige är ett av flera länder som i decennier visat dubbelmoral när det gäller ambassadplaceringar där USA är ett undantag. 5 av dem Storbritannien, Turkiet, Belgien, Spanien och Sverige har konsulat i östra Jerusalem. Frankrike, Italien och Greklands konsulat ligger i västra Jerusalem. Konsulaten har diplomatiska relationer med och servar den palestinska myndigheten alltså inte Israel vilket Sundvall felaktigt påstår. Ingen av dessa länder har erkänt Jerusalem som Israels huvudstad men de erkänner i princip en palestinsk stat med huvudstad i Jerusalem!

LÄS MER: Fred förutsätter ömsesidig respekt

Internationell närvaro är viktig på många platser, men en organisation som alltid anklagar en sida har förverkat sitt förtroende som oberoende observatör. Uppgifter om problem med följeslagarprogrammet har framkommit under många år. Toppen på isberget var när en medlem ur ITPH fångades på bild med att skära sönder däck som ägdes av en judisk person. Vid ett annat tillfälle filmades en person ur observatörsstyrkan örfila en 10-årig judisk pojke. ITPH betyder just Temporary International Presens in Hebron Båda parter måste regelbundet godkänna avtalet. Denna gången valde Israel att inte skriva på. Nyligen drog palestinier upp cirka 50 träd planterade i Ori Ansbachers minne. Hon blev 19 år. En palestinsk terrorist från Hebron våldtog,halshögg och sprättade upp magen på henne. Sundvall ondgör sig över ständiga kontroller!

LÄS MER: Israel demoniseras

Flera palestinska terrorister kommer från Hebron. Där bor nu cirka 180 000 palestinier. När Jordanien ockuperade området 1948 fördrevs alla judar därifrån och en del araber flydde dit. Områden runt Hebron har tusenåriga anor av en judisk befolkning. Där bor nu 800 Israeliska medborgare. 300 IDF-soldater är stationerade där, en stor styrka kan tyckas, men vänder man på det säger det nåt om den palestinska myndigheten och fientlighet mot judar och israel hos många palestinier som bor där? Den palestinska myndigheten ersätter terrorister med månadslön som höjs beroende på hur många israeliska medborgare de lyckats mörda. Det skulle följeslagarprogrammet kunnat arbeta mot eller mot våldsbejakande undervisning till barn i palestinska skolor. Den palestinska myndigheten inte är någon förebild som Sundvall konstaterar.

LÄS MER: De som röstade på Hamas har anledning att ångra sig

Det är många rättsliga processer angående äganderätt som väntar och som håller på att krascha det rättsliga systemet i Israel. Hundratals miljoner från bland annat Sverige, många andra länders regeringar och NGO:s går in i dessa processer. Alla som äger land, både judar och araber, måste kunna bevisa att de gör det enligt de lagar och förordningar som råder i området.

Eva Lecerof

LÄS MER: Låt Jerusalem vara fredens stad