Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Ska utredas. Kulturskolans utbud ska bibehållas. Bild: Anders Wiklund/TT

Elever får inte vara frånvarande från vanliga skolan

Orust kommun svarar på kritiken från kulturskoleföräldrar

Replik till Joakim Gerhardt 31 januari

LÄS MER: Nu hotas tillgången till kulturskola på Orust

Sedan många år tillbaka bedrivs undervisning i instrumentalmusik på dagtid i Orust kommuns skolor. I bästa fall kan det ske på eventuella håltimmar eller raster men det sker också genom att elever går ifrån ordinarie lektioner. Detta har varit tradition i de flesta kommuner runt om i Sverige.

Under senare år har elevers skolresultat blivit allt mer i fokus. Att lyckas med sin grundskoleutbildning och att slutföra en gymnasieutbildning anges idag som den kanske viktigaste grundförutsättningen för att kunna få goda livsvillkor. I samband med detta har kraven på att skolan ska lyckas med varje elev ökat alltmer. Sambandet mellan frånvaro från lektioner, vare sig den är giltig eller ogiltig, och elevers resultat är tydlig. Skolans myndigheter har därför skärpt kraven och har på olika sätt uttryckt att skolan inte kan bevilja att elever går ifrån ordinarie undervisning för att delta i kulturskolans verksamhet. Rektorerna är alltid ansvariga för vad som sker på skolan under skoldagen men i den här frågan har vi tillsammans i sektorns ledningsgrupp diskuterat frågan för att ha ett gemensamt förhållningssätt.

Under de kommande månaderna kommer vi därför nu, utifrån ett politiskt beslut, att utreda vilka konsekvenser detta får och framförallt vilka åtgärder som behövs för att med andra förutsättningar ändå kunna bibehålla kulturskolans utbud.

Henrik Lindh

Sektorschef Lärande

Lena Tegenfeldt

Sektorschef Samhällsutveckling