Emaus skulle kunna göra skillnad igen på riktigt

Svar till Karl af Geijerstams ledare "Låt Emaus få en nystart med arbetsro" i Bohusläningen 18 februari.

ANNONS
|

Visst behöver Emaus få en nystart och arbetsro, men varför får den inte det? Under cirka 50 år så var Emaus en älskad, unik och viktig verksamhet i generationer, framför allt för tjejer. För cirka två år sedan stängde fritidsgården där många unga hade hittat en tillhörighet. För en del av dessa unga har djuren, i synnerhet hästarna varit räddningen i en för övrigt jobbig tillvaro. Man sa att man utvecklade verksamheten och började kalla besöksgården djurpark. Av den ”utvecklingen” har besökare fått möta staket och bakom staketen instängda djur. Ibland på betydligt mindre ytor än tidigare.

I Bohusläningen, i flera andra tidningar samt i sociala medier har det skrivits spaltmeter av artiklar, insändare och åsikter om det som på så många olika nivåer upplevts som ett haveri i en av Uddevallas tidigare mest älskade verksamheter. Bland annat har kommunens tolkningar av regler och lagar rörande hobbysysselsättning/arbete och djurskydd starkt ifrågasatts av medborgare och flera experter. Sakkunnig vid Arbetsmiljöverket kommenterade. ”...skälet till att reglerna finns är ju inte till att hålla unga ute från sina fritidsaktiviteter.” i artikeln ”Experten om ”glasklara” reglerna...”, Bohusläningen 18 mars 2021. Allt detta har gjort att någon arbetsro har man inte fått.

ANNONS

Anneli Högberg, ordförande i kultur och fritidsnämnden har varit tydlig med uppdraget. Emaus ska nå fler och det ska vara ponnyridning. Hon initierade en medborgardialog, men vad hände med önskemålen som framkom av dialogen som gjordes för ett år sedan? Emaus har inte nått fler. Ponnyridningen når få och exkluderar genom sina längd- och viktgränser. Under två år har det varit få barn över sju år där. Allt är givetvis inte dåligt, men hur ska verksamheten nå fler med kvantitet och kvalitet? Precis som man kan erbjuda barn att delta i attraktiv verksamhet på ridskolor, lägerverksamhet, eller 4H-gårdar runt om i landet går det att göra en fin verksamhet på Emaus igen. Där gäller samma arbetsmiljölagar, djurskyddslagar och visste ni att det som gäller på en djurpark gäller på en 4H-gård med? Överallt där man förevisar djur mer än sju dagar/år är i lagens mening en djurpark.

Emaus tidigare hästskötarverksamhet med ponnyridning var således lika laglig som ridskolornas verksamhet i kommunen.

Hur ska man lyckas få respekt och arbetsro? Visa vad ni tagit tillvara och vad ni tänker ta tillvara av önskemålen som framkom i medborgardialogen. Köp in några hästar som klarar bära barns och ungas vikt och längd upp till minst 12 år.

ANNONS

Kanske kan ni kontakta alla kommunens mellan- och högstadieskolor och erbjuda samverkan. Det skulle kunna vara ett sätt att göra skillnad för de elever med störst behov där skolan kan ha svårt att nå fram i sin miljö. Det behövs sedan en verksamhet med djup, bredd, genuinitet och glädje som når många barn, även de över sju år. Inte förrän tecken på att Emaus har en nystart, på riktigt, kommer respekt och arbetsro tillbaka tänker jag.

Emaus i mitt hjärta

ANNONS