Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Färgelanda skulle få landets 14:e högsta skattetryck, på 33,74 procent, utan att ens kunna garantera en kvalitetsökning", skriver Tobias Bernhardsson (C).

En av Sveriges högsta skattesatser utan ökad kvalitet – nej tack

Ulla Börjesson (S) med flera försvarar i en insändare sitt förslag om skattehöjning för att ”rädda välfärden”. Problemet i kråksången är att man inte kollar längre än vad näbben räcker. Inte heller talar man om vad man vill göra i stället för att klara av att ställa om.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Svar till Ulla Börjesson (S) med flera

LÄS MER: Att inte höja skatten kommer drabba skola och omsorg

Prognoserna pekar mot att krav, förväntningar och behov kommer att öka under det fortsatta 20-talet. Under perioden 2018 till 2027 förväntas andelen äldre i befolkningen (80 plus) öka med 20 procent, samtidigt som befolkningen i arbetsför ålder minskar. Lägg därtill stora underhållsbehov och det allmänna hälsoläget i kommunen så kan man tämligen enkelt konstatera att det krävs nya lösningar för att klara av att garantera god service och välfärd i framtiden, runtom i vår kommun.

Socialdemokraternas förslag bygger inte kommunen starkare, tvärtom cementeras höga kostnader i kommunens verksamheter. Allt går åt till att täcka upp för befintliga underskott, och inte ens det räcker pengarna till. Färgelanda skulle få landets 14:e högsta skattetryck, på 33,74 procent (inklusive regionskatt, enligt 2020 års skattetabell), utan att ens kunna garantera en kvalitetsökning. Vilka knep tänker Socialdemokraterna ta till nästa gång pengarna inte räcker till?

Medborgare, företagare, personal och chefer har rätt att förvänta sig politiker som tar ansvar. Fokus på ekonomi, kvalité i välfärden, få fart på byggandet och underlätta för företagandet är vår inriktning. Fungerande styrning och ledning liksom mer samverkan och nya lösningar är helt avgörande förutsättningar. På så vis för vi Färgelanda kommun framåt.

Tobias Bernhardsson (C)

kommunstyrelsens ordförande