Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
”Budgeten i sig behöver inte vara felaktig, men sättet ordförande i kommunfullmäktige agerade är jag dock kritisk till”, skriver insändarskribenten. Bild: Maja Suslin/TT

En demokratisk process satt ur spel av ordföranden

Måndagen den 28 september klubbades SD:s budget igenom i Munkedals kommun efter att ordförande lagt fram sitt eget partis budget som huvudförslag, helt enligt spelreglerna säger Heikki Klaavuniemi (ordförande).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Budgeten i sig behöver inte vara felaktig, men sättet ordförande i kommunfullmäktige agerade är jag dock kritisk till. Det må ha gått helt rätt till, enligt paragraferna, men trots detta har det ju pågått en demokratisk process innan. Denna process innebar att i kommunstyrelsen 14 september röstades det fram ett förslag som skulle vara huvudförslag i kommunfullmäktige, men detta togs det ingen hänsyn till. Om det röstas fram förslag som sen ignoreras för att välja ett annat förslag, som troligen inte hade valts om ordförande var av annan partitillhörighet, måste det gå att argumentera för att demokratin är satt ur spel som nu många andra av Munkedals politiker vill hävda.

LÄS MER: SD kunde inte hålla sig till de demokratiska spelreglerna

Jag menar att om ordförande hade varit politiskt neutral och enbart sett till den demokratiska process som gjorts innan hade inte det varit huvudförslaget. Det är rätt smaklöst av SD att säga "vi har gjort helt rätt" när de inte har tagit hänsyn till den demokratiska processen innan. Demokrat innebär någon som värnar om demokrati och det kan ju diskuteras huruvida Sverige"demokraterna" ska ses som ett parti som värnar om demokratin eller sina egna intressen... Men det är klart, bara reglerna följs så kan ju ordförandes politiska agenda föras, vad är annars demokratiskt?

Oroad demokratisk medborgare

LÄS MER: Lättare sagt än gjort att följa SD-budget i Munkedal