Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Yngve Johansson (MP) vill se att det införs en "Fixar-Malte" i kommunen men får inget gehör från alliansen.

En "Fixar-Malte" för de äldre i kommunen kan rädda liv

Miljöpartiet de gröna i Sotenäs har i en motion föreslagit att det ska införas en tjänst som "Fixar-Malte". Förslaget förkastas nu av den styrande alliansen.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Fixar-Malte kan hjälpa de äldre i kommunen med enklare tjänster. Det kan exempelvis röra sig om byte av glödlampor, sätta upp handtag, sätta upp nya gardiner eller kontrollera brandvarnare. Vi anser att det är viktigt att förhindra fallskador hos de äldre och att de äldre ska känna att det har stöd från samhället och kan känna en trygghet i sitt eget hem. I Sverige faller fler än 50 000 personer över 65 år så illa att de behöver läggas in på sjukhus. Det är dessutom så att merparten av dessa olyckor drabbar kvinnor, mer än 60 procent. 1 000 fallolyckor leder till dödsfall. Sotenäs äldre lever farligt. Sotenäs kommun har bland den äldsta befolkningen i landet och det finns ett stort tryck på särskilda boenden.

Efter tre års utredande ligger snart ärendet om Fixar-Malte på kommunfullmäktiges bord. Förslaget till beslut på vår motion är avslag då det kan missgynna näringslivet. Att näringslivet skulle drabbas hårt ekonomiskt i Sotenäs på grund av att företagare missar uppdrag för att byta gardiner hos pensionärer har vi svårt att tro. Den näringsidkare som anser sig få ekonomiska problem av att detta får väl i så fall överklaga ett beslut om Fixar-Malte.

I det alliansstyrda Sotenäs är de pensionärer som har ekonomiska förutsättningar som får möjlighet till att köpa tjänster för att öka tryggheten i hemmet. Övriga får klara sig själva eller förlita sig på anhöriga. Det är inte så vi bygger ett jämlikt samhälle. Vi behöver minska antalet fallolyckor, minska mänskligt lidande, minska trycket på sjukhusvård och kommunal omsorg. Fixar-Malte är resurseffektivt och kan hjälpa till att lösa många utmaningar i samhället.

Yngve Johansson (MP)

Kommunfullmäktigeledamot