Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Urin från tio procent av svenskarna släpps dagligen ut orenat i våra vattendrag, skriver Tom Hagström.

En miljon svenskar kissar i vårt badvatten varje dag

Kissa inte i badvattnet! “Jamen – det gör väl alla“? “Jo, men inte från högsta trampolinen“. Historien kan låta kul, men får ett helt annat perspektiv när man betänker att bortåt en miljon svenskar dagligen kissar i våra badvatten. Inte bara på sommaren, utan varje dag – 365 dagar om året.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Så här ligger det till: Cirka 90 procent av befolkningen, på 10 miljoner, bor i städer och byar och är anslutna till det kommunala vatten- och avloppsnätet. Övriga 10 procent har egen brunn och eget avlopp.

Enligt organisationen Svenskt vatten är de kommunala vattenledningarna så dåligt underhållna att cirka 20–25 procent av vattnet försvinner genom läckage på väg till konsument. Det finns ingen anledning att anta att förhållandena är bättre när det gäller avloppsnätet – snarare tvärtom eftersom vattenförlust innebär minskade intäkter för kommunen och därmed bevakas bättre.

Enligt samma organisation har vi 1 700 reningsverk, som alla ligger i anslutning till sjöar, hav eller vattendrag. Det finns 10 000 mil ledningar motsvarande 2,5 varv runt ekvatorn. Utöver läckor i ledningar och pumpstationer måste reningsverk emellanåt brädda (det vill säga släppa ut vatten orenat) vid överbelastning.

Om vi välvilligt antar att de kommunala reningsverken – med ovanstående brister inräknat – har en reningsgrad på 90 procent, så innebär det att 10 procent, det vill säga urin från en miljon människor, dagligen släpps ut orenat i våra vattendrag.

De enskilda avloppen då? Ja, de ansluter i princip aldrig till något vattendrag. De mynnar alltid på land i en markbädd eller stenkista vilket ger möjlighet för växtlighet att tillgodogöra sig näringen. De felaktiga avloppen, som förr ledde ut i diken, är genom lagstiftning åtgärdade sedan decennier tillbaka.

Myndigheterna, alltså kommuner/länsstyrelsens vattenorganisationer, har länge påstått att de 10 procent av befolkningen, som har enskilt avlopp, står för lika stor miljöbelastning som resterande 90 procent. Föreningen VA-i-tiden har fått fler och fler att genomskåda denna avloppslögn. Men myndigheterna ihop med Svenskt vatten upprepar sina mantran.

För det vore ju politiskt självmord att skuldbelägga de stora väljargrupperna, som bor i städer och samhällen. För att inte tala om hur dyrt det vore att byta ut dåliga ledningar djupt under gator och torg.

Så försök i stället att hålla samman samhället genom att tala sanning om hur det är ställt med vårt va.

Men man gör som vanligt – skyller på landsbygden!

Tom Hagström

styrelsemedlem i föreningen VA-i-tiden