Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

En Swexit vore en katastrof för Munkedal och Sverige

Vi vill ta ett större ansvar i EU

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Det vore en katastrof om Sverige lämnade EU. Inte minst skulle det kunna vara en katastrof för Arctic Paper, eftersom en av Munkedals största arbetsgivare därmed skulle riskera sin verksamhet.

Det är svårt att räkna på vad Sverige tjänar på EU-medlemskapet. Den fria rörligheten av människor, varor, tjänster och kapital är alltför omfattande. Ändå har det gjorts studier på vad ett utträde ur EU skulle kosta räknat i antal arbetstillfället. Det ger en fingervisning om hur stor ekonomisk inverkan EU har på det svenska välståndet. En sådan studie presenterades i rapporten Varning för Swexit som publicerades förra året.

Eftersom EU-valet är i antågande är frågan om det svenska EU-medlemskapet återigen aktuell. I rapporten Varning för Swexit konstateras att 155 arbetstillfällen skulle upphöra att existera i Munkedals kommun om Sverige lämnade EU. Som politiker är det är lätt att gömma sig bakom konspirationsteorier av olika slag, men det är direkt oansvarigt när det är vanliga människor som i slutändan står i skottlinjen för den faktiska politiken. Dessa arbetstillfällen som kan sätta mat på bordet för lika många hushåll, och än fler genom de ökade skatteintäkterna. I grund och botten är detta någonting bra.

Om man sålunda värnar den svenska ekonomin och den svenska välfärden finns det tack och lov åtminstone ett parti som är mycket positivt till det svenska EU-medlemskapet, som vill att Sverige ska axla ett större ansvar i EU, och som alltid har varit en stabil röst i EU-politiken: Liberalerna.

Karin Blomstrand

Ordförande Liberalerna i Munkedal

Said Abdu

Kandidat till Europaparlamentet och tidigare riksdagsledamot (L)