Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Robin Ristander, Claes Andersson

En utslätad borgerlighet är populismens bästa vän

Medborgerlig Samling: Vi motarbetar identitetspolitiken och håller borgerligheten hederlig

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Textinnehåll:Inför Europaparlamentsvalet går hela regeringsunderlaget till val på en diffust formulerad kamp mot högerpopulism och högerextremism. Exakt vad kampen består i eller vilka som räknas till dessa grupper lämnas som vanligt öppet.

Inför riksdagsvalet var Medborgerlig Samling det enda borgerliga parti som brunsmetades. Nu riktar man in sig även på Moderaterna och Kristdemokraterna, och halva befolkningen misstänkliggörs därmed som ett hot mot demokratin. Endast högerextrema tjänar på att allt från borgerliga opinionsbildare till nazister klumpas ihop.

Men M och KD får nu ligga som de själva har bäddat. Borgerligheten har länge hukat och ängsligt sneglat på vad vänsterns opinionsbildare och aktivister kan tänkas säga och tycka.

Det är borgerlighetens walk-over som har låtit nationella och europeiska etablissemang växa till maktfullkomliga och arroganta bubblor som med skräck betraktar väljare som hot mot demokratin. Inget föder högerpopulism som en borgerlighet som inte står upp för sina värderingar.

Bland dessa finner vi: Respekt för skattepengar * Prioritet på kärnverksamheter snarare än en organiskt tillväxande alltmer ineffektiv offentlig sektor som lever sitt egna liv. Principiella gränser för vad staten har med att göra. Värn mot klåfingrighet med lagar och regler som begränsar utan att uppnå vad som avsågs. Rättvisa som att ansträngning och talang skall premieras oavsett utgångspunkt. Att alla skall ha samma rättigheter, skyldigheter och tillgång till verktyg för att med egen kraft ta sig fram.

Även om M och KD till synes har börjat återvända är de fortfarande samma kolosser på lerfötter. De befolkas av samma broilers med uppmärksamheten på opinionen snarare än sakers tillstånd.

MED tillkom för att hålla borgerligheten hederlig: för att återföra dessa värderingar till debattens centrum. Detta är minst lika nödvändigt på ett europeiskt som på ett nationellt plan.

En röst på MED är en röst på demokratin som om en process där åsikter och fakta ständigt krockar och smälter samman. Där medborgaren kommer till tals och där politiken blir förankrad. Där vi anstränger oss för att lyssna på varandra – särskilt när vi inte förstår och är djupt oense. Helt motsatt dagens identitetspolitiska bild där vi hetsas att leta minsta tecken på rasism, sexism och alla andra epitet som kastas omkring – och agera genom att brännmärka och frysa ut. Detta är särskilt viktigt inför betydande teknologiska och demografiska omvälvningar och stora miljöproblem.

Robin Ristander

Ordförande Medborgerlig Samling Väst

Claes Andersson

Talesperson för Universitets och forskningspolitik, Medborgerlig Samling