Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Ideologiska fiender. Åkesson och Björklund. Bild: Lars Pehrson/SvD/TT

En väl fungerande demokrati bygger på liberalismen

Anna Höglind (L): Åkessons huvudfiende är liberalismen - varför skulle han vilja samarbeta med oss?

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Jag och många med mig har blivit trötta på medias ständiga fråga; kan ni tänka er samarbeta med SD efter valet? Eftersom Jimmy Åkesson utnämner liberalism som sin huvudfiende och liberalerna enligt opinionsmätningarna ligger på knappa 5 procent och SD på 20 procent borde väl frågan vara; varför skulle SD vilja samarbeta med Liberalerna?

För oss, liberaler, lokalt i Munkedal röstar vi med dem som lägger fram de enligt oss bästa förslagen för kommunens invånare, oavsett parti. Jag håller med min partikollega från Uddevalla, Roger Johanssons insändare 13 augusti, att alla partier på riksnivå just nu håller på med trams och verkar helt tappat greppet om verkligheten.

Att alliansen gick upp på en scen där kommunistflaggor tidigare vajat och där inte alla riksdagspartier fick vara representerade (Jag trodde Pride stod upp för allas lika värde?) är ett hån mot oss lokalpolitiker och väljarna ute i landet. Men jag vill gå ännu längre, det är ett hot mot demokratin, som ska utgå från medborgarna via allmänna och fria val.

Självklart ska SD ha inflytande i rikspolitiken efter valet med de opinionssiffror de har, eftersom vi lever i en demokrati! När nu Vänsterpartiet har fått så mycket inflytande över politiken som de har haft genom åren, trots att deras ungdomsförbund, enligt deras egen hemsida, har ett kommunistiskt samhälle som mål, bör väl ett nationalistiskt parti också få inflytande? framförallt när dubbelt så många röstar på dem. Det är så en riktig demokrati ska fungera.

Det är på tiden att SD får ta av sig sin offerkofta och komma upp ur sin underdog position och visa om de kan och hur de ska föra den politik som de lovar sina väljare. Detta innebär också att vi med liberala värderingar måste bli mycket bättre på att visa väljarna att en väl fungerande demokrati med yttrandefriheten som en grundbult faktiskt bygger på liberalism, inte kommunism, socialism eller nationalism. Men det arbetet verkar få ske på gräsrotsnivå medans höjdarna tramsar runt en uppblåst elefant i Stockholm.

Anna Höglind (L)

Dingle