Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Bild: Pontus Lundahl/TT

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Endast två kloka partiledare i debatten

Vänsterpartiet är verklighetsfrånvänt och Sverigedemokraterna är farliga

Partiledardebatt på TV. En recension av en enkel medborgare: Statsminister Löfven, vad har hänt? Har han tappat fotfästet helt?

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

För två år sen stod han och sa i ett tal att ”I mitt Sverige byggs inga murar”. Nu, tydligen anställd i Åkessons murarlag och bygger för fullt mur mot omvärlden. En gång i tiden hade socialdemokratin ett ord dom hade om sin politik. Solidaritet. Försök hitta tillbaka dit Löfven så går det nog bättre för dig.

Som största konkurrent till statsministerposten är Ulf Kristersson, Moderaterna.

Se där, nästa parti som tappat fotfästet. Reinfeldts och Borgs Nya Moderaterna var en politik som högaktades i hela demokratiska världen. Nu är Kristerssons politik så långt ut till höger att det blir skrämmande. Finns noll kvar av Nya Moderaterna.

Det enda positiva jag hittar med Kristersson är debatten med Åkesson i aktuellt. Där Åkesson bönade och bad, ja nästan grinade att Moderaterna skulle förhandla med Sverigedemokraterna. Men nej, sa Kristersson. Aldrig med era värderingar. Bra.

Ja, denne Åkesson. Vilken enorm okunskap denna människa besitter. Bara nej till vissa människor. Har han aldrig öppnat en bok? Han vet ingenting om historia eller världspolitik. Till och med när miljön nämndes, så var det Kinas problem.

Jag kommer ihåg en tidigare debatt med Annie Lööf, Centerpartiet. Lööf sa:

”Du vet noll om miljö, men jag ska lära dig nåt Åkesson, det är luften våra barn ska fortsätta andas.” Nu står det varje dag om till exempel strandstädning. Sopsäck efter sopsäck fylls med plast och annan skit som folk dumpar i havet. Havet dör, fiskar dör.

Åkesson står som ett frågetecken. Kriminalitet säger han, i varenda gathörn. Jag har levt 57 år i detta fina land. Inte sett någon annan kriminalitet än någon fartdåre som kört om mig på motorvägen. Öppna en historiebok, Åkesson innan du öppnar munnen. Det har aldrig i världshistorien varit så lugnt i världen som nu. Han och hans parti är det farligaste som någonsin drabbat Sverige.

Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiet. Tror han själv på det han får ur sig? Jag tvivlar. Tycker mig se ett leende efter varje framträdande. Driver han med oss? Ja, komik är det att höra hans verklighetsfrånvarande politik. Men tragik är det när han går loss med vinster i välfärden. Det hade givetvis inte funnits välfärd utan möjlighet till vinster, konkurrens.

Miljöpartiet, ja ja. Förra gången dom var med och bestämde skulle alla ha etanolbilar. Varenda bensinstation skulle lägga i etanoltankar. Följden blev att små mackar på landsbygden inte hade råd. Dom fick lägga ner i Värmland och Härjedalen.

För att tanka sin etanol fick folk istället för att köra 1-2 mil till macken, köra 10-20 mil, det blev följden här i Sverige med MP. I världen skövlades regnskogen i Amazonas medan Miljöpartiet stod och hejade på.

Poliser, sa dom i debatten, fler poliser. Ja, vi vill ha fler poliser men även fler inom vård, skola. Varenda en av våra nysvenskar kommer att behövas i samhället.

Jan Björklund, Liberalerna, sa: ” Självklart fler poliser men där vi måste börja är vid köksbordet. Vi föräldrar, vi ska lära barnen värderingar, kamratskap, rätt och fel osv. Sedan fortsätter detta, sa Björklund. I förskola, skola och ut i livet.” Det är för mig klok politik.

Det fanns en klok politiker till: Annie Lööf, (C ). Hon sa ordet ” Medmänsklighet”.

Det är väl det livet handlar om : Att hjälpa varandra.

Stefan Davidsson