Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Är det så här vi vill ha det? Besked om asyl eller utvisning tar för lång tid, ungdomarna har redan hunnit rota sig, menar gode män i Västra Götaland.

Ensamkommande behandlas skamligt

Godmansföreningen: Asylprocessen är en rättsskandal.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Som de flesta vet har det de senaste åren kommit många ensamkommande barn och ungdomar som sökt asyl i Sverige, framför allt under 2015. Innan 2015 var asylprocessen snabb och ungdomarna slussades ut i samhället allt eftersom de fick uppehållstillstånd och var klara med sina utbildningar.

I dag är asylprocessen seg och långdragen vilket vi anser leder till ett slöseri med samhällets resurser. Socialtjänst, boendepersonal, lärare och gode män betonar vikten av att de unga går i skolan och snabbt lär sig svenska språket för en framtid i Sverige. De får ofta frågan vad de vill utbilda sig till och får råd hur de ska nå dit. Under asylprocessen lägger det svenska samhället stora resurser på att bygga en plattform för ungdomarna så att de kan skapa sig en framtid i Sverige. Den omtalade integrationen har kommit en bra bit på väg tack vare skola, fritidsaktiviteter, praktik och engagemang från boendepersonal.

Plötsligt slås benen undan på ungdomarna. Migrationsverket har bestämt att de är över 18 år, eller så har de fått avslag på sin asylansökan. Nu återstår utvisning från landet. Antingen försvinner de unga och lever utanför samhället med allt vad det innebär eller fraktas de tillbaka till det land från vilket de flytt. Är det så här vi vill ha det? Som gode män ser vi hur illa dessa ungdomar far i vårt välfärdssamhälle. Många lider av psykisk ohälsa dels på grund av erfarenheter och dels av situationen här i Sverige.

Under 2015 tog vi emot ungdomarna med öppna armar. Nu skyfflar vi runt dem i olika boendeformer och skolor som vore de boskap. Det är skamligt.

Vi har asylregler i Sverige som talar om vilka skäl du behöver ha för att få uppehållstillstånd. Att det ska ta uppemot två år innan ungdomarna får ett beslut är inget annat än en rättsskandal. Vi anser det oacceptabelt med denna långa handläggningstid. Det är ett slöseri både på ett mänskligt och ett samhällsekonomiskt plan.

Styrelsen för Västra Götalands Godmansförening,

genom

Lotta Husberg, Orust