Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Enskilda kan inte kräva kommunalt avlopp

"Att skriva att alla är överens om att förenkla planprocessen är oviktigt."

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik till Per-Arne Brink 4 februari

Gårvik är ett område med enskilt vatten och avlopp. Munkedal Vatten har inte, och kan inte ha, ansvar för enskilda avlopp. Ansvaret för enskilt avlopp faller på fastighetsägaren, men kommunen har tillsynsskyldighet enl. Miljöbalken. Detta vet Brink.

Det är inte heller, så som Brink påstår, att en enskild fastighetsägare på Gårvik kan tvinga kommunen att införa kommunalt vatten och avlopp. I så fall hade det redan skett. Det krävs mer än så. Också detta vet Brink.

I Sotenäs har de med enskilda avlopp fått göra en självdeklaration och vid behov fått anlägga nytt enskilt avlopp. Varför har inte Brink, som högste politiskt ansvarige för miljöfrågor, gjort detta för Munkedal om han nu tror att flertalet, det vill säga mer än hälften, av avloppen på Gårvik är undermåliga?

Dessutom, om kommunen känner sig tvungen att anlägga kommunalt va för ett område kan det göras på många sätt. Hade man valt en lokal, kommunal, avloppslösning för Gårviksområdet, till exempel minireningsverk, kunde man undvika både överföringsledning och avloppspump med bräddavlopp vid badstranden. Man hade också sluppit belasta oss Munkedalsbor med kostnaden för överföringsledning med mera.

Att skriva att alla är överens om att förenkla planprocessen är oviktigt. Vad som är viktigt är däremot att flera partier, och framför allt många Munkedalsbor, inte är positiva till s, c och mp:s planer för Tungenäset, särskilt inte valet av va-lösning och dess kostnader.

Irriterad Munkedalsbo