Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Stefan Karlsson

Etablering på Säleby hade varit bättre

Så misslyckades man med alla Håby-planer

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Företaget NBA från Rabbalshede köpte en mindre markbit i Håby, där McDonalds ligger i dag. NBA gjorde en detaljplan på fastigheten. När det var klart annonserades den planlagda fastigheten ut till försäljning, bland annat i Dagens Industri, vad jag minns.

LÄS MER: Varför händer inget i Håby?

Fastigheten köptes av företaget Stop n Shop (4 delägare). Stop n Shop ämnade att bygga ett mycket stort köpcentra i Håby. Markarealen på den köpta fastigheten räckte inte på långa vägar till att förverkliga köpcentret. Då medverkade kommunen välvilligt till att Stop n Shop fick köpa en betydligt större markareal norr om den tidigare köpta marken. Kommunen ställde inga krav, såvitt mig bekant, på Stop n Shop. Marken ifråga låg på cirka 50 meter kvicklera, till råga på allt. Det innebar betydande kostnader för att frakta bort och deponera kvickleran och ersätta det med lättare material för att kunna börja bebygga fastigheten. Vilka hyror får man då?

Stop n Shop ämnade uppföra 104 butiker att jämföras med dåvarande Torps cirka 85 butiker. Det påpekades för kommunen det orimliga i att få 104 stycken nyetableringar av företag till ett nytt köpcentra cirka 12 minuter från Torp. Ingen brydde sig om det.

LÄS MER: Varför händer inget i Håby?

Före Stop n Shop kom och basunerade ut sina gigantiska planer höll bland annat NCC och Coop med en betydligt mindre etablering på Säleby, mellan ny och gamla E6 – inklusive livsmedel. Avsikten var att komplettera Torp, inte konkurrera med Torp. Antal butiker: 15 – 20 stycken. Båda affärsutvecklarna fick redogöra för sina planer för kommunen på Hensbacka.

LÄS MER: Därför har Nyberg rätt om Håby och Kvistrum

Efter detta kunde man läsa i Bohusläningen att Stop n Shop var mycket proffsigare än NCC och COOP och därför skulle bland annat livsmedelsetablering bli I Håby. Den 30 maj 2007 tillskrev NCC kommunen och meddelade att det inte är "rimligt att planera för ett parallellt köpcentrum i Säleby" och så avbröts projektet ifråga. Sälebys etablering hade med all sannolikhet varit klart i dag, enär finansiering var på plats.

LÄS MER: Det blir inget köpcentrum i Håby - området till salu för 30 miljoner

Stop n Shop ångade på och engagerade flera olika specialföretag som skulle ragga nya företag till Håbyetableringen, men ingen lyckades - vilket inte är svårt att förstå. Till slut fick Stop n Shop ge upp och sålde till Sjölyst (projektnamn Stora Blå) som enligt media basunerade ut att nu skulle Stora Blå stå klart 2012. Men det gick ju inte, som bekant. Historiskt sett hände samma sak när bland annat COOP ville etablera sig på Munkeland/Kungsmarken – kommunen stoppade livsmedel på nämnda områden och så blev det Torp som utvecklades.

CN

LÄS MER: Hur ska det gå för Håby?

LÄS MER: Akut brist på mark tvingar fram nysatsning