Anställda i friskolor är mer nöjda med sin arbetsplats än kommunalt anställda, skriver Lucas Ljungberg.
Anställda i friskolor är mer nöjda med sin arbetsplats än kommunalt anställda, skriver Lucas Ljungberg. Bild: JESSICA GOW / TT

Ett ideologiskt förslag som skulle försämra för både lärare och elever

Replik till Rebecca Roth

ANNONS

LÄS MER:Skolmisslyckandet beror på friskolesystemet

60 000 personer arbetar i fristående skolor, varav de flesta drivs som aktiebolag. Det innebär att tusentals av medlemmarna i Lärarnas Riksförbunds (LR) valt att jobba där. Det är därför förvånande att läsa att detta förbunds studentordförande Rebecca Roth vill förbjuda deras arbetsplatser.

Roth underkänner inte bara lärarnas val. Hon verkar också strunta i deras arbetsmiljö. Ett flertal undersökningar har visat att anställda i friskolor är mer nöjda med villkoren på sin arbetsplats än kommunalt anställda. Varför vill Roth att nuvarande och framtida lärare ska få det sämre på jobbet?

Skolan är dock inte till för de anställda, utan för eleverna. Det är deras verklighet som måste stå i centrum för debatten. Utan möjligheten att göra överskott kommer utbudet av fristående skolor att minska dramatiskt, och såväl LR:s medlemmar som Sveriges elever blir hänvisade till kommunala skolor. Om Roths förslag blev verklighet skulle 250 000 barn och ungdomar som i dag går i en fristående skola således få se sin egenmakt inskränkas på ett dramatiskt sätt när rätten att välja mellan olika alternativ de facto försvinner.

ANNONS

Orsaken till Roths underliga resonemang finns förmodligen att hämta i hennes osande retorik: Det handlar om ideologi. Hon ogillar helt enkelt att människor kan välja själva, och vill tillbaka till en tid då politiker och byråkrater pekade med hela handen och elever och deras föräldrar inte hade något annat val än att foga sig. Roth avskyr aktiebolag mer än hon värnar elevers och lärares möjlighet att påverka sin vardag.

I Roths Sverige är det bara barn och ungdomar från rika familjer som har möjlighet att välja skola. Det vore ett sämre samhälle.

Lucas Ljungberg

vice riksordförande Moderata studenter

ANNONS