Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Här får han komma in, men inte till andra möten. Jimmie Åkesson (SD).  Bild: Henrik Montgomery/TT
Här får han komma in, men inte till andra möten. Jimmie Åkesson (SD). Bild: Henrik Montgomery/TT

Ett odemokratiskt utspel

Regeringen måste bjuda in Sverigedemokraterna också

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Först sedan Ulf Kristersson (M) väckt statsministern i fråga om hur vi skall få bukt med gängkriminaliteten och återskapa ett tryggare rättssamhälle agerar regeringen. Alla riksdagspartier utom SD skall inbjudas för att över blockgränserna finna bästa möjliga åtgärdsbatteri för att bekämpa våldet. Omgående framförde M och KD kritik mot uteslutningen av SD. C anslöt sig idag (2 september) till kritikerna. Trots kritiken från tre partier, varav ett dessutom stödben till regeringen, väljer den att nonchalera kritiken och sände idag ut kallelse till mötet till alla riksdagspartier utom SD. Det första mötet skall äga rum redan torsdag denna vecka.

Det är ett häpnadsväckande handlande av regeringen. Dock inte förvånande av en regering med en makthungrig statsminister, som inte tycks dra sig för att så splittring i en för vårt lands trygghet mycket viktig fråga. I stället borde allt göras för att få alla partier att samarbeta och komma fram till lämpliga åtgärder och ställa resurser till förfogande för att få önskat genomslag.

Om inte regeringen ändrar ståndpunkt och inbjuder även SD, är en naturlig följd att M, KD och C avstår från att delta i mötena.

Sedan tidigare vet vi att regeringen sett mindre till politiska sakfrågor än kritisera motståndare. SD skall helst helt ställas åt sidan. SD, som utgör det tredje största riksdagspartiet, och representerar mer än en miljon vanliga röstberättigade svenskar, skall enligt regeringen inte ha något politiskt inflytande i viktiga frågor. Detta är absurt och högst odemokratiskt.

Lennart Svensson