Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ett grönområde för med sig så mycket positivt, inte minst för folkhälsan, menar Inge Löfgren. Bild: Nora Lorek/TT
Ett grönområde för med sig så mycket positivt, inte minst för folkhälsan, menar Inge Löfgren. Bild: Nora Lorek/TT

Ett stort misstag att ta bort populärt grönområde

Bristen på fritidsområden blir allt mer påtaglig i Lysekil. Kommunens politiker har tyvärr som mål att all orörd mark skall bebyggas. Nu planerar Lysekils kommun att exploatera Norra Tronebacken. Det är det sista större grönområdet på gångavstånd från Lysekil.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Tronebacken är i dag mycket populärt som fritidsområde. Stora grupper använder området för promenad, löpturer, cykling med mera. Området har således stor betydelse för folkhälsan i Lysekil. Med fysisk aktivitet och motion motverkas hjärt-kärlsjukdom, typ två diabetes, depression och flera former av cancer.

LÄS MER: Lysekilsbornas viktiga naturområde är hotat

Motion ger en friskare befolkning och mindre vårdkostnader. Folkhälsomyndigheten beräknade 2017 att enbart fetman i Sverige kostade uppskattningsvis cirka 70 miljarder kronor per år. För Lysekils kommun ger grönområden således betydligt lägre kostnader inom sociala området och äldreomsorg. Barn och unga kan klara skolan och få bättre betyg. Vuxna klarar att arbeta utan att drabbas av sjukdomar. Grönområden har således en rad positiva effekter för samhället och vår gemensamma framtid.

Lysekils kommun gör ett stort misstag då man inte inser vikten av att bevara orörd natur för framtiden. Den här typen av skyddsvärd natur går inte att återskapa. De som bor i Lysekil får betala ett högt pris med sämre möjlighet till aktivt friluftsliv.

Inge Löfgren