Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

EU måste införa vapenembargo mot Turkiet

Kristdemokraterna: Risken är uppenbar att IS-krigarna flyr från lägren och blir en part i konflikten

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Det syriska inbördeskriget har fullständigt trasat sönder Syrien och tvingat miljontals människor på flykt. Genom gemensamma ansträngningar har kurdiska, kristna, syriska regeringssoldater samt USA och Ryssland slagit tillbaka Islamiska staten och upplöst det så kallade kalifatet. Under den senaste tiden har det funnits vissa förhoppningar om dialog mellan alla de olika parter som är inblandade som i förlängningen skulle kunna leda till förhandlingar. Samtidigt har FN för första gången under Syrienkriget lyckats enas om ett gemensamt beslut, nämligen att tillsätta en kommission med uppgift att utarbeta ett förslag till framtida konstitution för Syrien.

De små positiva tecknen överskuggas nu helt av den turkiska inmarschen i norra Syrien. Istället för en internationellt övervakad fredad zon dit syriska flyktingar skall kunna återföras riskerar Turkiets operation nu att resultera i ännu fler civila offer, framför allt bland kurder och assyrier/syrianer. Anfallen mot de kurdkontrollerade områdena riskerar också att leda till en ny och allvarlig situation vad gäller hotet från Islamiska staten. Att militärt försvara sig mot den turkiska regimen och samtidigt upprätta hålla säkerheten i de interneringsläger där tusentals IS-terrorister är fängslade kommer inte att vara möjligt för de kurdiska styrkorna. Risken är uppenbar att IS-krigarna flyr från lägren och blir en part i konflikten, vilket ytterligare skulle destabilisera situationen i nordöstra Syrien.

Kristdemokraterna fördömer det turkiska agerandet och välkomnar att regeringen agerat genom att kalla till sig den turkiska ambassadören. Vi anser också att det är bra att EU samt FN är tydliga med sitt avståndstagande samt att man konstaterar att Turkiets angrepp är ett allvarligt brott mot folkrätten som ytterligare försvårar möjligheterna till en fredlig lösning.

Helt centralt just nu är att EU-länderna kan samla sig till en gemensam hållning i relation till Turkiet och via FN:s säkerhetsråd verkar för att det militära angreppet avbryts. Kristdemokraterna anser också att den svenska regeringen inom EU-kretsen bör driva på för sanktioner och andra restriktiva åtgärder, exempelvis vapenembargo och frysning av EU-stöd, mot Turkiet.

Efter många år av krig är ytterligare konflikter och strider det sista som det svårt plågade Syrien behöver. Mer än någon gång tidigare krävs gemensamma internationella ansträngningar som sätter stopp för de militära aktionerna och skapar nödvändiga förutsättningar för en återuppbyggnad av landet.

Lars Adaktusson,

Utrikespolitisk talesperson (KD)

Magnus Jacobsson

Riksdagsledamot (KD)