Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

EU påverkar vardagen i Tanum

Öppenhet och fri rörlighet är för oss två nyckelord för fler jobb och välstånd. Inte minst i tider av oro och ekonomisk stagnation är det extra viktigt att inte ge avkall på detta. Jobb och företag i vår kommun, till exempel Extra Film och Tetra Pak Fjällbacka, konkurrerar på en stenhård global marknad.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

För jobben i dessa företag och i alla små och stora exportberoende företag är lika regler som för deras konkurrenter avgörande. Det är betydelsefullt för jobben och det ger skatteintäkter för kommunen som kan användas till skola, vård och omsorg.

 

Vi som bor i områden, som är starkt beroende av jord- och skogsbruk, handel och tillverkningsindustri är särskilt medvetna om att regler på Europanivå påverkar våra möjligheter till export. Två tredjedelar av exporten går till Europas närmare 500 miljoner innevånare. Beslut i Europaparlamentet påverkar oss i högsta grad i vår region.

Vi måste därför vara med och påverka de gemensamma regler som beslutas för våra framtida villkor. Den 7 juni är det val till Europaparlamentet. Ett parlament som får en allt viktigare roll och ett allt större inflytande över den gemensamma politiken.

 

Valet till Europaparlament är viktigt för oss i Tanums kommun av fler skäl. Sex av tio beslut i kommunfullmäktige är på ett eller annat sätt relaterade till frågor som har passerat Europaparlamentet. Det är viktigt att det finns ledamöter i parlamentet som har praktisk erfarenhet av att arbeta med politiken lokalt samtidigt tillsammans med kunskap och förmåga att agera på Europisk nivå.

Därför är det viktigt att rösta i EU-valet den 7 juni.

 

Clas-Åke Sörkvist (C)
Kommunalråd, Tanums kommun
Kent Johansson (C)
Kandidat i Europaparlamentsvalet